FRISSÍTVE – Kormányátalakítás: Johannis később ad választ Dăncilă kérdésére

FRISSÍTVE: Telefonon egyeztetett volna kedden a múlt héten bejelentett minisztercserékről Viorica Dăncilă kormányfő Klaus Johannisszal, de az államfővel nem, csak egy hivatalnokkal sikerült beszélnie, mert az elnöknek akkor tárgyalása volt. Az elnöki hivatal utóbb közölte, hogy Johannis még ma közli álláspontját az új miniszterek kinevezésével kapcsolatban.

A fő kormányerőt jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának múlt szerdai ülésén megvonták a politikai bizalmat Tudorael Toader igazságügyi minisztertől, akinek a helyére Eugen Nicoliceát javasolták, továbbá Rovana Plumb európai uniós alapokért és Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszterek helyére (akik mindketten európai parlamenti képviselőjelöltek) Oana Floreát, illetve Liviu Tit Brăiloiut jelölték.

A miniszterelnök még akkor elküldte az új miniszterek kinevezési kérelmeit Klaus Johannisnak, de az államfő közölte, hogy csak ezen a héten dönt a kérdésben. Dăncilă szerette volna megtudakolni az elnök véleményét, de a kormánnyal köztudottan rossz viszonyban lévő Johanniszal nem sikerült beszélnie.

Ha az elnök nem hajlandó kinevezni a kabinet új tagjait, a PSD a kormány szerkezetének átalakítását akarja majd átvinni a parlamenten sürgősségi eljárással, így kerülve meg Johannist.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban azt nyilatkozta, hogy a kormánypárttal kötött parlamenti együttműködés ellenére nem támogatják egy negyedik PSD-kormány létrejöttét ebben a ciklusban, és szerinte az elnök aláírása megkerülhetetlen, mert akkor is az államfőnek kell egyenként kineveznie az új minisztereket.

Az elnöki hivatal utóbb azt a tájékoztatást adta ki, hogy délután ötkor Klaus Johannis sajtónyilatkozatot tart.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?