Jogerősen felmentették a szenátusi elnököt a hamis tanúzás vádja alól

Felmentette a legfelsőbb bíróság a hamis tanúzás vádja alól Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt. Az ítélet jogerős.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezését, és fenntartotta az első fokon eljáró háromtagú testület 2018 májusában kimondott elsőfokú ítéletét.

A döntést szavazattöbbséggel hozták meg. Az öttagú bírói tanács egyik tagja különvéleményt fogalmazott meg, amelyben a DNA fellebbezésének elfogadását és a per újratárgyalását szorgalmazta.

Popescu-Tăriceanu ellen 2016. július 7-én emelt vádat a DNA a snagovi erdő és a Băneasa-farm törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint ugyanazon év április 15-én Popescu-Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását.

Az ítélethirdetés után a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke kifejtette: „Természetesen, egy ilyen döntés csakis örömöt szerezhet, azonban ez az öröm csak részleges, tekintve mindazt a megpróbáltatást, amin 2015-től átmentem az ügyészségeken, a bíróságokon, miközben óriási nyomás nehezedett rám a közvélemény részéről; és mindez kihatott mindenkire a környezetemben, kezdve a pártkollégáktól egészen a barátokig, ismerősökig. Mindez a kálvária ma megszűnt.”

Szerinte az utóbbi években az igazságszolgáltatás túlkapásainak lehettünk tanúi több esetben, ami rontotta az ország imázsát. „Örömömet beárnyékolja az a tény, hogy nagyon sok az olyan ember, aki ugyanabban a helyzetben volt, mint én, évek óta tart a perük, és egyesek közülük még börtönben is ültek” – tette hozzá Tăriceanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?