Dragnea replikázott Kelemennek: az RMDSZ szavazatai nélkül is boldogulunk

"Megvan a többségünk ahhoz, hogy ezt az RMDSZ szavazatai nélkül is meg tudjuk oldani a kormányátszervezést" – nyilatkozta pénteken Botoşani-ban Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A politikus elmondta, tárgyalt az RMDSZ-szel és tud arról, hogy Kelemen Hunorék nem támogatják a kormány átszervezését. „Ha kormányátszervezést akarunk végrehajtani, a parlament együttes ülésén az RMDSZ szavazatai nélkül is gond nélkül meg van a többségünk” - hangoztatta a PSD elnöke.

Dragnea arra reagált, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken kijelentette: az RMDSZ nem szavaz bizalmat egy újabb PSD-ALDE kormánynak a parlamentben, ha csak azért szervezik át a kormányt, hogy a minisztercseréknél megkerüljék Klaus Johannis államfőt.

Az ügyben megszólalt pénteken a PSD egyik szenátora, Șerban Nicolae is, aki úgy vélekedett: az RMDSZ az Európai Néppárt (EPP) nyomására hátrált ki a koalíció mögül. „Nem a kormányra lépést szeretné ezzel elérni az RMDSZ, az EPP vezetőinek nyomására járnak el így. Egy jó ideje azt várják el tőlük, hogy ne támogassák a PSD-ALDE-kormányt, és most, a választások környékén a nyomásgyakorlás növekedett” – nyilatkozta az Antena3-nak a politikus.

Mint ismert, a 30 képviselővel és szenátorral rendelkező RMDSZ két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról.

A választások óta a PSD több törvényhozót veszített, mint ahányan átigazoltak hozzá, és a PSD-ALDE koalíciónak már csak szűkös többsége maradt a törvényhozásban. A szenátus és képviselőház honlapján szereplő adatok szerint a kormánykoalíciónak jelenleg 240 képviselője és szenátora van, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?