FRISSÍTVE – Nyugdíjazta az államfő a legfőbb ügyészt

FRISSÍTVE: Klaus Johannis államfő pénteken aláírta Augustin Lazăr felmentését a legfőbb ügyészi tisztségből, ami gyakorlatilag a nyugdíjazását jelenti. Lazăr április 27-től hagyja szabadon a posztot, amikor amúgy is lejár a mandátuma. Az ideiglenes legfőbb ügyész Bogdan Licu lesz.

Az elmúlt időszak botrányai után a legfőbb ügyész csütörtökön jelentette be, hogy kéri a nyugdíjazását. Augustin Lazăr korábban jelentkezett egy újabb főügyészi mandátumra, de a meghallgatáson Tudorel Toader igazságügyi miniszter elutasította (mint ahogy a másik három jelentkezőt is).

A legfőbb ügyészt a közelmúltban azzal vádolták meg, hogy a kommunista időkben együttműködött a hírhedt titkosszolgálattal, a Securitatéval, és Fehér megyei ügyészként megakadályozta a rendszerrel szembe helyezkedő ellenállók feltételes szabadon bocsátását a nagyenyedi börtönből.

Lazăr tagadta, hogy a politikai rendőrség ügynöke lett volna, és azt mondta, hogy a szabadon bocsátásról (illetve annak elutasításáról) a bíróság döntött, és a fogva tartottak esetében a kor törvényeit alkalmazták. Hiába kért elnézést az általa vezetett intézmény nevében az 1989 előtti időszak ügyészi eljárásaiért, sok kritika érte a legfőbb ügyészt, és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel az élen számos közéleti szereplő követelte a menesztését.

A hírtelevíziók szerint a legfőbb ügyész 38 év munkaviszony után havi 27 ezer lejes nyugdíjra jogosult, miközben a szavatolt minimális nyugdíj 640 lej, az országos átlagnyugdíj pedig nem haladja meg az 1300 lejt.

Kelemen szerint jó döntés a nyugdíjazás

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök helyeselte Augustin Lazăr nyugdíjba vonulását. A Radio France Internationalnak (RFI) adott nyilatkozatában azt mondta, hogy már korábban is távoznia kellett volna a közéletből a múltja amiatt. „A kommunizmusban a »szekusok« is tisztelték a törvényt, az akkori törvényeket, de ez nem jelenti azt, hogy rendes emberek voltak” – mondta arról, hogy Lazăr a saját állítása szerint csak a törvény betűje szerint járt el.

Kelemen Hunor szerint a legfőbb ügyész akkoriban „fiatal és ambiciózus ember volt”, de hozzátette azt is, hogy „abban az időban 18-19 millió fiatal és ambiciózus ember volt az országban, de nem mindenki kompromittálta magát a karrierje érdekében”.

Ügyvivő legfőbb ügyészt neveztek ki

Bogdan Licu tölti be ügyvivő jelleggel a legfőbb ügyészi tisztséget, miután Klaus Johannis államelnök pénteken aláírta az Augustin Lazăr felmentéséről szóló rendeletet – döntött a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege.

Bogdan Licu mindeddig a legfőbb ügyész helyettese volt. A CSM döntése értelmében Licu az új legfőbb ügyész kinevezéséig látja el a tisztséggel járó feladatokat, de ez az időszak nem lehet hosszabb két hónapnál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?