Halasztott az alkotmánybíróság a háromtagú bírói tanácsokkal kapcsolatos beadványról

Az alkotmánybíróság pénteken május 20-ára halasztotta a döntéshozatalt a képviselőház alelnökének beadványáról, amelyben Florin Iordache a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérte a korrupciós ügyeket tárgyaló háromtagú bírói tanácsok kapcsán.

Florin Iordache szerint a legfelsőbb bíróság nem tett eleget a 2000/78-as törvény előírásainak, amelyek szerint a korrupciós perek tárgyalására speciális háromtagú bírói tanácsokat kellett volna létrehoznia.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea felszólalásában kifejtette, Florin Iordache megszegte az alkotmánybíróság egy korábbi határozatát, amikor benyújtotta a beadványt, mivel a taláros testület egyik döntése értelmében az alkotmány által előírt hatáskör nem átruházható (Liviu Dragnea képviselőházi elnök akkor betegsége miatt Iordachéra ruházta át a házelnöki teendőket, de az alktománybíróság szerint akkor is csak a házelnök emelhetett volna alkotmányossági kifogást).

Tarcea szerint az elmúlt 15 évben a korrupciós bűntettekre vonatkozó törvény hatálya alá eső mintegy 170 perben hozott döntést a legfelsőbb bíróság, és minden bíró korrupciós bűnügyek tárgyalására is rendelkezik „szakképesítéssel”.

Az alkotmányossági óvással köztudottan Liviu Dragneának szeretnének időt nyerni. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét első fokon három és fél év börtönbüntetésre ítélték a Teleorman megyei gyermekvédelemnél ttörtén fiktív alkalmazások ügyében. Annak a pernek a fellebbviteli tárgyalását hétfőn tartották, és a legfelsőbb bíróság szintén május 20-ra halasztotta az ítélethozatalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?