Johannis: az igazságszolgáltatás elleni PSD-ostrom megerősítése a kormányátalakítás

A Szociáldemokrata Párt által bejelentett kormányátalakítással mintha azt akarná a PSD elérni, hogy a dolgok még rosszabbul menjenek, mint eddig – vélekedett csütörtökön Klaus Johannis államfő a nagyobbik kormánypárt által tervezett minisztercserékről.

Miután kézhez kapta a Viorica Dăncilă miniszterelnöktől érkezett levelet, az elnök nem volt elragadtattva a tervezett változtatásoktól. „Általában egy ilyen átalakításnak az a célja, hogy jobbá, hatékonyabbá, eredményesebbé tegyék a kabinetet. Az első benyomásom szerint viszont ez a kormányátalakítás azért történik, hogy a dolgok még rosszabbul menjenek” – nyilatkozta Johannis, hozzátéve, hogy a jövő hét elején ad hivatalos választ a miniszterelnöknek.

Kifejtette, a május 26-ra, az európai parlamenti választások napjára kitűzött népszavazást azért kezdeményezte, hogy kikérje a lakosság véleményét „a PSD igazságszolgáltatás ellen intézett ostromával kapcsolatban”. Az államfő szerint „a PSD olyan kormányátalakítást készít elő, amely még jobban erősítené az igazságszolgáltatás elleni támadást”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy aláírja-e Tudorel Toader igazságügyi miniszteri tisztségből való menesztését, azt felelte, nem írhat alá ilyen jelentőségű dokumentumot anélkül, hogy felmérné a teljes kormányátalakítás következményeit, ezért előbb ezek tisztázását tartja szükségesnek. Hozzátette, hogy nem tárgyalt az igazságügyi miniszterrel, és nem is áll szándékában beszélni vele.

Kapcsolódók

Kimaradt?