Hámos Lászlótól búcsúzik az RMDSZ

„A Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) elnökének halálhíre mélyen megrendített” – írta a Hámos Lászlóról szóló megemlékezésen Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A politikus felidézte: Hámos László szenvedélyes és elkötelezett híve volt a magyar kisebbségeknek, több évtizeden át küzdött a magyar közösségek jogaiért az Amerikai Egyesült Államokban. Kelemen szerint a New York-i székhelyű alapítvány vezetője, bár távol élt Erdélytől, a Kárpát-medencétől, hajszálpontosan értette a volt kommunista blokk kisebbségeinek problémáit, és mert értette, sosem késlekedett cselekedni. „László hosszú ideig a kommunizmusban az egyetlen szövetségesünk volt az amerikai politikában, és ha cselekedni kellett, elmarasztalni Romániát – ha közösségünk ellen vétett –, szenvedélye és elkötelezettsége nem ismert határokat” – írta Kelemen.

Emlékeztetett: Hámos László már akkor is a valóságot látta, amikor a nyugati diplomácia még Ceaușescu különutas politikáját ünnepelte. „Kíméletlenül rombolta a diktatúra hamis mítoszait. Amerikai polgár volt és magyar demokrata. Szenvedélyes és elkötelezett. Úgy harcolt az erdélyi magyarokért, hogy még csak meg sem próbálhatott idelátogatni” – fogalmazott a politikus.

Kelemen idézte a megemlékezésben Hámos László egyik elvét: „Nekünk, nyugati magyaroknak nem az dolgunk, hogy kívülről programokat alkossunk, és a saját elképzeléseink szerint lobbizzunk Washingtonban, Brüsszelben az erdélyi, felvidéki, vajdasági vagy kárpátaljai magyarokért, olyasmiket követelve számukra, amikre nekik nincs szükségük. Csakis az a hiteles, amit az érdekelt, érintett közösségek megfogalmaznak”.

Az RMDSZ elnöke szerint ma sem tudni pontosan, hány amerikai döntéshozó ajtaján kopogott be Hámos László a rendszerváltás előtt és után. „Ám a hamis állításokat rendbe tette, azokat is, amelyeket országunk terjesztett különböző diplomáciai csatornáin. Ha nem fogadták jó szívvel, másnap is benyitott, mindaddig, amíg meghallgatásra talált” – írta a politikus.

Kelemen felidézte: az utóbbi években kétszer ment Washingtonba, és beszélt ott az adminisztráció és a kongresszus tagjai előtt az erdélyi magyarok problémáiról – a MOGYE-n észlelt hátrányos megkülönböztetésről vagy a restitúció akadályoztatásáról. „Messziről jött embernek ne higgy, tartja a népmondás. De nekünk, messziről jött embereknek Hámos László oldalán hittek mindazok, akik meghallgattak” – zárul az RMDSZ elnökének nekrológja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?