Hegedüs Csilla: Brüsszelben a magyar gazdák érdekében kell dolgoznunk

Az APIA-s támogatásoknak köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 1,5 milliárd euró támogatást kaptak a magyar gazdák, amely több mint 200 ezer magyar ember megélhetéséhez járult hozzá. Mindez most veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Kommandón az orbaiszéki polgármesterek, alpolgármesterek és helyi vezetők találkozóján.

Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta, Románia uniós csatlakozásának legnagyobb haszonélvezői a gazdák, akik terület alapú támogatáshoz jutottak. Ez kézzelfogható, vissza nem térítendő, rendszeres jövedelmet jelent számukra. Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik. „Ma egy vidéki gazdának sokkal több lehetősége van, mint ezelőtt 10 évvel. A tagállamok egy része viszont csökkenteni akarja a Közös Agrárpolitika finanszírozását 2021-től. Olyan módosításokat terveznek a támogatások szerkezetében, amelyek nem kedveznek az erdélyi gazdáknak” – mondta el a jelölt.

Hegedüs Csilla szerint mindez 75 ezer magyar gazdát, összességében több mint 200 ezer magyar ember életét, megélhetőségét befolyásolná Erdélyben. „Éppen azért, mert ezek az összegek sok gazda és családja számára létkérdés, nekünk azért kell dolgoznunk, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek, csökkenjen a bürokrácia és a pályázatokkal járó papírmunka, hogy könnyebb legyen pályázni!” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: azért is harcolni kell, hogy megszűnjön a kettős mérce, hogy egy erdélyi gazdának is ugyanannyi papírmunkát kelljen elvégeznie, mint bármelyik más tagállambelinek.

 

Hegedüs Csilla Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével együtt nézte meg a 2017-ben tűz által lerombolt iskola újjáépítését is. A politikus elmondta, azt látja, hogy ügyesen kihasználtuk azt, amit az EU nekünk nyújtott, hiszen országszerte vannak új utak, hidak, csatornák, iskolák épülnek, templomokat és műemlékeket újítanak fel, azonban még rengeteg a munka. Hozzátette: nagyon fontos az is, hogy elérjük azt, hogy Brüsszelben a helyi érdekeket vegyék figyelembe a támogatási rendszer kialakításakor, hiszen mi tudjuk leginkább, hogy mire van szükségünk. Ehhez azonban erős magyar képviseletre van szükségünk az Európai Parlamentben.

„Az elmúlt tíz évben 450 millió euró mezőgazdasági támogatást hívtak le a háromszéki gazdák az Európai Uniótól. Ennek egy részét területalapú támogatásként direkt kapták meg vagy a mezőgazdaság gépesítését, vidékfejlesztést célzó pályázatokon keresztül. Olyan méretű összeg ez, amely érezhetően átformálta, modernizálta a helyi mezőgazdaságot, jobbá téve a háromszéki családok életét. Végre nem elvesznek gazdáinktól, hanem támogatják őket. Legalább ennyire fontosak az önkormányzatok által lehívott uniós források, lényeges közberuházásokat valósítottunk meg EU-s támogatással, kórházat újítottunk, utakat korszerűsítettünk, csatorna és ivóvízhálózatot bővítettünk, hulladékkezelő központot építettünk, hogy csak párat említsek Háromszékről”– emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hegedüs Csilla és Tamás Sándor elmondták, hogy az európai parlamenti választáson arról döntünk, hogy az Európai Unió továbbra is finanszírozza a mezőgazdasági támogatásokat, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytatni tudjuk, hogy a fiatalok számára vonzó legyen hazatérni a szülőföldre. Arra kérték a jelenlevőket, május 26-én mutassák meg közösségünk erejét, összefogását.

Kapcsolódók

Kimaradt?