Megint elodázták a döntést Popescu-Tăriceanu mentelmi jogáról

A szenátus jogi szakbizottsága kedden ismét elhalasztotta a szavazást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kéréséről, amellyel a korrupcióval gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu házelnök „kiadását” szeretnék elérni.

Fél évvel ezelőtt kérte a DNA a felsőháztól a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöki tisztségét betöltő politikus mentelmi jogának a felfüggesztését, hogy megkezdhessék ellene a kivizsgálást abban a vesztegetési ügyben, amiben a gyanú szerint Popescu-Tăriceanu 2007-ben és 2008-ban (kormányfői mandátuma idején) 800 ezer dollárnyi csúszópénzt fogadott el egy osztrák informatikai cég képviselőitől.

A jogi szakbizottságnak idén április 2-án kellett volna választ adnia, hogy javasolja-e a mentelmi jog felfüggesztését vagy sem (a végső döntést a szenátus plénuma hozza meg), de jócskán a határidő letelte után sem került még napirendre a kérdés. Robert Cazanciuc, a szakbizottság szociáldemokrata párti (PSD-s) elnöke kedden azt mondta, hogy kérték a legfőbb ügyészségtől, küldjenek egy szakértőt a vitára, és ezért napolták el a jövő hétre a szavazást.

Korábban Popescu-Tăriceanu kijelentette: kéri a jogi bizottság tagjait, hogy hagyják jóvá a DNA kérését, mert „tiszta” ebben az ügyben, és nem akar a mentelmi jog mögé bújni.

Kapcsolódók

Kimaradt?