Jakubinyi-Vincze találkozó: a Batthyáneum ügyét is kell Brüsszelben képviselni

Ft. Dr. Jakubinyi György római katolikus érsekkel találkozott hétfőn Gyulafehérváron Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje. A megbeszélésen szó volt a magyar közösséget ért legutóbbi támadásokról is – olvasható az RMDSZ keddi hírlevelében.

Megállapították, hogy a leállított egyházi ingatlan-visszajuttatást – köztük a még mindig állami kézben lévő Batthyáneum püspöki könyvtár ügyét – erőteljesen kell Brüsszelben is képviselni. Beszélgettek Ferenc pápa közelgő csíksomlyói látogatásáról, amelynek egyik célja, hogy az erdélyi magyarokat megerősítse őseink hitében és erényeiben. A közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban egyetértettek az erdélyi magyar képviselet megtartásának fontosságában is.

Torockóra és Csombordra is ellátogatott

Fehér megyei körútja során Vincze Loránt Torockóra és Csombordra is ellátogatott. „Torockó az erdélyi turizmus gyöngyszeme, és megérdemelné, hogy kiemelt európai turisztikai desztináció legyen” – mondta el a jelölt Torockón, ahol helyi és torockószentgyörgyi vezetőkkel, gazdákkal, vállalkozókkal és az unitárius lelkésszel beszélgettek a május 26-i európai parlamenti választásokról és a helyi problémákról Ladányi Árpád Fehér megyei RMDSZ-elnök társaságában. Vincze Loránt arra biztatta őket, hogy pályázzanak vidékfejlesztési támogatásokra, és felvetette, hogy a Dél-Tirolban kiválóan működő turisztikai társulások mintájára fogjanak össze, és népszerűsítsék közösen a vidéket.

„Az elmúlt 12 évben Brüsszelből nagyságrendekkel több támogatás jött Erdélybe fejlesztésekre, mint Bukarestből. Ezeknek a támogatásoknak a megőrzése megélhetési kérdés az erdélyi magyarok számára, hiszen mintegy 75 ezer gazda részesül területalapú támogatásban, és a gazdaság fejlődése és az infrastrukturális beruházások is a brüsszeli pénzeken múlnak” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ jelöltje az Enyedhez tartozó Csombordon, ahol rózsa- és gyümölcsfa termesztőkkel, bortermelőkkel találkozott. „Az a célunk, hogy a mezőgazdasági támogatások következő időszakban tervezett átalakításának az erdélyi gazdák nyertesei legyenek, hogy több és kiszámíthatóbb támogatás érkezzen, és lehetőleg kevesebb bürokráciával kelljen megbirkózni a lehívásukhoz” – mutatott rá.

Enyed alpolgármestere, Lőrincz Helga figyelmeztetett arra a problémára, hogy a mesterségesen a városokhoz csatolt falvak nem tudnak önállóan pályázni infrastrukturális fejlesztésekre, ez pedig hátrányos helyzetbe hozza őket – így például Cosmbordot és az Enyedhez tartozó hét másik falut is. Ez nem egyedi eset: 27 másik, hasonló helyzetben lévő hazai város támogatja azt az igyekezetet, hogy hozzanak létre egy speciális támogatási keretet az adminisztratív szempontból városokhoz csatolt falvak infrastrukturális fejlesztésére. Vincze Loránt ígéretet tett arra, hogy képviselni fogja az ügyüket az Európai Parlamentben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?