Felmentették a volt ANAF-elnököt a hatéves börtönbüntetés alól

A legfelsőbb bíróság jelentősen csökkentette a kirótt büntetéseket az úgynevezett „Dízel-gate” ügyben, és felmentette Sorin Blejnart, az adóhatóság (ANAF) volt vezetőjét, akit adócsalásban való bűnrészességgel és szervezett bűnözői csoport megalakításának támogatásával vádoltak, és alapfokon 6 év szabadságvesztésre ítéltek. Radu Nemeş üzletembert hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bírói testület.

Sorin Blejnarral együtt a bírák felmentették Diana Marina Nemeşt, az üzletember feleségét, akit szervezett bűnözői csoport megalakításával vádoltak.

Radu Nemeş üzletembert 5 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság adócsalás miatt, illetve ugyanekkora büntetést rótt ki rá szervezett bűnözői csoport megalakításáért. A két büntetés összevonása után a bírák megtoldották az ítéletet, így a volt üzletembernek 7 évet kell börtönben töltenie.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében állította bíróság elé az ANAF korábbi elnökét, Sorin Blejnart, befolyással való üzérkedés vádjával. A vádhatóság szerint Blejnarnak 20 százalékos részesedést ígért az üzletember cserében azért, hogy gondoskodjon arról, hogy az ő cége kerüljön ki győztesként bizonyos, az ANAF által kiírt közbeszerzési eljárásokon, például az üzemanyag-beszerzési tenderen.

A legfelsőbb bíróság hétfői ítélete jogerős.

Kapcsolódók

Kimaradt?