Magyarellenes műsorokat és műsorvezetőket bírságolt a CNA

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) április 3-i ülésén többrendbeli büntetést szabott ki két hírtelevízió magyarellenes diskurzusairól is ismert műsoraira, több esetben a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése nyomán – olvasható az RMDSZ által alapított intézmény honlapján.

A B1 televízió 15 ezer lejes bírságot kapott a Lumea lui Banciu című műsor Se întâmplă acum, és a Dosar de politician adásai miatt. A Realitatea TV-nek a Jocuri de Putere több adása, a România 2019 és a Realitatea Românească adásai okán 20 ezer lejes büntetést szabott ki az illetékes hatóság.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat több esetben is panaszt tett, például a február 24-i Banciu vezette műsort illetően, ahol az RMDSZ kongresszusán elhangzottak kapcsán bírálták az erdélyi magyarságot. A Realitatea TV Realitatea Românească című műsorában szintén az RMDSZ kongresszusát tárgyalták megengedhetetlen hangnemben.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, amely már nem első alkalommal fogalmaz meg szigorú szankciókat a romániai hírcsatornák munkásságával kapcsolatosan.

„Folyamatosan nyomon követjük a román médiában elhangzottakat, egyetlen műsor sem marad feljelentés nélkül, amelyekben az erdélyi magyarokat megfélemlítik, vagy minősíthetetlen hangnemben beszélnek róluk. Elfogadhatatlan, hogy a romániai kereskedelmi televíziókban még mindig általános jelenség a gyűlöletbeszéd, az uszítás. A panaszokon kívül megragadunk minden alkalmat, hogy nemzetközi fórumokon is tájékoztassuk a résztvevőket arról, hogy hogyan kezelik Romániában a kisebbségeket” – nyilatkozta Benkő Erika, a szolgálat vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?