Vincze Loránt: fontos a schengeni csatlakozás, a kisebbségi törvény és az agrártámogatások megőrzése

A schengeni csatlakozás elodázása okozta nehézségekről, a kisebbségi törvény fontosságáról és a mezőgazdasági támogatások megőrzéséről beszélt Arad megyei körútján Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

Az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) jelenlegi elnöke aki Aradra és két magyar többségű településre, Kisperegre és Majláthfalvára látogatott el pénteken.

Vincze Loránt május 26-i EP-választások tétjéről és az aradiak számára fontos ügyekről beszélgetett Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnökével, Bognár Levente alpolgármesterrel, Szabó Mihály önkormányzati képviselővel, Tapasztó Ernővel, az Aradi Kamarszínház igazgatójával, illetve a Kölcsey Egyesület és az Alma Mater Alapítvány vezetőivel a polgármesteri hivatalban. A Román–magyar megbékélési park és a tizenhárom vértanú emlékműve környezetének kialakításáról szóló eszmecseréhez Gheorghe Falcă nemezti liberális párti polgármester is csatlakozott, aki szerint a város elkötelezett a két beruházás megvalósítása mellett.

A jelölt találkozott első szavazásukra készülő aradi fiatalokkal, akiknek az Európai Unió működéséről beszélt, illetve a Csiky Gergely Főgimnáziumot is meglátogatta, ahol több mint ötszáz diák tanul magyarul.

Az agrártámogatás néha több mint egy-egy település költségvetése

A Kisperegen tartott lakossági fórumon Vincze Loránt úgy fogalmazott: „Ez a település jelképértékű hely a magyar határ mellett. A Schengen-övezethez csatlakozás késlekedése a mindennapok része, hiszen itt élő kapcsolat, munkakapcsolat van Magyarországgal, amit nap mint nap akadályoz az az embertelen eljárás, hogy a román–magyar határnál továbbra is fenntartják az utasokat különösebb indok nélkül. Az áruszállításban indokolatlan költségek keletkeznek, pedig a határátlépés itt sem kellene bonyolultabb legyen, mint például a francia–német határon.”

Hozzátette: az EU soros elnöksége jó alkalom lett volna Románia számára az erős lobbira a schengeni csatlakozás témájában, de ez nem következett be.

A helyiek jól érzik, miért fontos az uniós támogatások megőrzése, hiszen – mint arról Kovács Imre polgármester beszámolt – a helyi gazdák évente összesen nagyobb összegű területalapú támogatást kapnak, mint a helyi önkormányzat költségvetése. A helyiek egyetértettek abban, nem szabad engedni, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásokat a nagy, fejlett nyugati farmok finanszírozására csoportosítsák át.

 

„Az elmúlt 30 évben megtanultuk, semmi jó nem származott abból, ha meggyengült az erőnk, ha elhalkult a hangunk. Képzeljék el, ha mi nem jutunk be az Európai Parlamentbe, akkor hogyan fogja Brüsszelben az erdélyi magyarok érdekeit képviselni a szélsőségesen magyarellenes Rareș Bogdan, a közigazgatási törvény magyarok számára kedvező módosítását blokkoló Traian Băsescu és a csíksomlyói búcsú világörökségi felterjesztését elszabotáló Dacian Cioloș. Csak magunkra számíthatunk, és arra, hogy ismét összefog a közösségünk itthon és a Kárpát-medencében” – mondta Vincze Loránt immár Majláthfalván, a kultúrotthonban tartott lakossági fórumon, amelyen Andresz József alpolgármester látta vendégül.

A jelölt ifejtette: az RMDSZ programjának két fő eleme az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, illetve az Erdély fejlődéséhez elengedhetetlen uniós támogatások megőrzése, hiszen az európai uniós pénzalapok többszörösét jelentik annak, mint amennyit a román állam be tudott fektetni az erdélyi települések fejlesztésébe. Hozzátette: a Kárpát-medence magyarságának képviselői, összefogva jelentős csoport lehetnek a következő Európai Parlamentben, és képesek lesznek megvédeni európai identitásunkat és keresztény kultúránkat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?