Hegedüs Csilla: senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul

A szórványban élő diákoknak joguk van a minőségi magyar oktatáshoz, hiszen ez a versenyképesség feltétele – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Maroshévízen, Hargita megye szórványvidékének egyetlen magyar líceumában tett látogatásán.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje hangsúlyozta: az EP-választások tétje, hogy létrejöjjön az a kisebbségvédelmi kerettörvény, amely biztosítani tudja szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatunkat, így gyerekeinket senki nem diszkriminálhatja azért, mert magyar iskolába járnak, magyarul tanulnak, magyar és székely zászlót tűznek ki iskolájukra. Ez azonban csak erős magyar képviselettel lehetséges, hiszen más ezt nem fogja megtenni helyettünk.

„Fiataljaink érdekeit soha nem veszíthetjük szem elől. Biztosítanunk kell számukra a versenyképes, korszerű oktatást mind a tömbmagyar, mind a szórványvidéken. Senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul. Olyan projekteket kell támogatnunk, amelyek fejlesztik az innovatív és kreatív gondolkodást, és elősegítik a vállalkozói kedvet. Ilyen módon fiataljaink nem vándorolnak el, hanem itthon, Erdélyben maradnak, itt építik fel jövőjüket” – mondta Hegedüs Csilla.

Szerinte az EU-nak minél több lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a fiataljok utazhassanak, más országokban tanulhassanak, „a mi feladatunk viszont az, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk, ahova jó lesz visszatérni”.

Gyergyószéki látogatása során Hegedüs Csilla a Gyergyó területi RMDSZ-szervezet elnökével, Barti Tihamérrel a felújítás előtt álló gyergyószárhegyi ferences kolostort is meglátogatta. Elmondta, épített örökségünk, templomaink olyan kincsek, amelyek közösségünk lelki, szellemi gyarapodását szolgálják, és amelyek nemzetünk összekötő tényezői. Legkézenfekvőbb jelei annak, hogy mit alkottunk az elmúlt ezer évben, hogy jogunk van itt lenni.

Gyergyószentmiklóson az EP-képviselőjelölt a Figura Stúdió Színház igazgatójával, Albu Istvánnal a színjátszás jelenlegi helyzetéről és támogatási lehetőségeiről tanácskozott. Ezt követően a kreatív tevékenységeket befogadó Alkotóházban Kisné Portik Irén néprajzkutatóval értékeink átörökítéséről, megőrzésének módjáról beszélgettek, majd találkozott a Gyergyói Édesanyák Egyesületével, és abban erősítette meg a fiatal anyákat, hogy az RMDSZ Nőszervezete folyamatosan azon dolgozik, hogy könnyebb legyen Romániában a gyerekvállalás és gyereknevelés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?