Folytatódnak a konzultációk a Cotroceni-palotában, a kormánypártok vannak soron

A képviselőház alelnöke, Eugen Nicolicea, valamint két volt politikai fogoly, Marin Iancu és Ioan Muntean fogja képviselni a Szociáldemokrata Pártot (PSD) a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett konzultáción.

A PSD-s küldöttséget pénteken 11 órától fogadja az elnök a Cotroceni-palotában. Az alakulat csak péntek reggel közölte, hogy kik alkotják a delegációt. Közleményük értelmében Eugen Nicolicea alsóházi elnök mellett két volt politikai fogoly, Marin Iancu és Ioan Muntean vesz részt az igazságügyi témákkal kapcsolatos konzultáción. A nagyobbik kormánypárt közleményében megjegyzi, hogy Marin Iancut öt és fél, Ioan Munteant pedig hét éven át tartották fogva a nagyenyedi börtönben.

A két volt politikai fogoly a napokban azzal vádolta meg Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy a 80-as években, amikor a nagyenyedi börtön szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló bizottságának tagja volt, megtagadta szabadon bocsátásukat.

Az igazságügyi témákkal kapcsolatos cotroceni-i konzultációk csütörtökön kezdődtek el, amikor a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét fogadta az államfő a Cotroceni-palotában.

Péntekre a Szociáldemokrata Párt, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselőit hívta meg. Utóbbi alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu már múlt héten jelezte, hogy pártja nem fog eleget tenni a meghívásnak. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök azt mondta, a PSD részt vesz a konzultáción, de ő nem lesz tagja a küldöttségnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?