Johannis: mindenki egyetértett a referendum megszervezésével

Mindenki, aki a mai napon részt vett a tanácskozáson, egyetértett a referendum megszervezésével, jelentette be Klaus Johannis államelnök csütörtök este, a parlamenti pártokkal való konzultációja első napjának végén. 

A csütörtöki konzultációit összegző sajtónyilatkozatában az államfő azt mondta: az ellenzéki pártok és kisebbségi szervezetek támogatják a referendumot és részvételre buzdítanak. Úgy értékelte: véget kell vetni az igazságszolgáltatás elleni "szociáldemokrata ostromnak", és szerinte politikai nézetektől függetlenül minden román állampolgár független igazságszolgáltatást akar, amit csak népszavazással lehet egyértelművé tenni.

„A ma jelen levők mindannyian aggodalmukat fejezték ki az igazságszolgáltatás helyzete miatt. Elmondtam nekik, hogy véleményem szerint a román állampolgároknak reagálniuk kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadására az igazságszolgáltatás ellen, ami már több mint két éve tart, és ez a reakció természetesen a népszavazás. Mindenki egyetértett a referendum megszervezésével, mindenki egyetértett azzal, hogy arra kell bátorítani az embereket, vegyenek részt a népszavazáson. Ez örömmel tölt el” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén. Megemlítette, várja a választ a parlamenttől a népszavazással kapcsolatos megkeresésére. 

Rámutatott, úgy gondolja, hogy minden román állampolgár, függetlenül agttól, hogy melyik politikai alakulatot szimpatizálja, egy olyan Romániát szeretne, amelyben az igazságszolgáltatás független és pártatlan. „Megvitattam a küldöttségekkel azokat a témákat is, amelyeket a parlamentnek elküldtem. Mindenki egyetértett, hogy az igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről van szó (...) Mihelyt a parlament válaszol a megkeresésemre, megfogalmazom a kérdéseket a népszavazásra” – zárta beszédét az államelnök. 

A PNL támogatja, hogy a referendum elérje a célját

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az államelnök mellett áll és teljes erőből támogatja, hogy a referendum elérje a célját, jelentette ki Ludovic Orban liberális pártelnök az államelnökkel való konzultáció után. A PNL szerint az államelnök által kiírt népszavazás alapvető fontossággal bír a romániai társadalom jövőbeni fejlődését illetően.

„Meg kell szűnnie a bűnözők ostromának az igazszágszolgáltatás függetlensége ellen. Ki kell javítani mindazt a rosszat, amit a PSD-ALDE többség elkövetett az igazságszolgáltatás megfelelő működésének megakadályozására. A PNL az államelnök mellett áll és teljes erőből támogatja a referendum sikerét” – fejtette ki Orban. Hozzátette, a liberálisok is felkérik a választókat, hogy voksukkal döntsék el: a korrupciót elkövetőket elítélik, nem pedig felmentik őket a parlamenti, vagy kormánytöbbség nyomására. 

A liberális párt vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a román állampolgárok az államelnök oldalán állnak ebben az ügyben, és véleménye szerint sokan el fognak menni szavazni. Nyomatékosította még, hogy a törvény idevágó passzusa értelmében Johannis államelnök kampányolhat a referendum ügyében. 

Az USR teljes mértékben támogatja a népszavazást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) teljes mértékben és egyértelműen támogatja a népszavazást, jelentette ki  Dan Barna pártelnök is. „Közvetítettem az államfőnek az USR azon álláspontját, hogy szükség van a referendumra. Az USR teljes mértékben és egyértelműen támogatja azt” – fejtette ki Barna. Hozzáfűzte, a konzultáció keretében a „Bűntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezésről is beszéltek, amit az államelnök értékel, és gratulált nekik az alkotmánybíróságon elért eredményhez, mely következtében módosítani lehet az alkotmányt ezen a téren. 

A PMP további kérdéseket ajánlott

A Népi Mozgalom Párt (PMP) azt javasolta Klaus Johannis elnöknek, hogy az igazságügy kapcsán kiírandó referendumon egy kérdés vonatkozzék a parlamenti képviselők létszámának csökkentésére, vagy a speciális nyugdíjak eltörlésére, vagy pedig a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetésére - közölte Eugen Tomac. A Népi Mozgalom Párt elnöke az államfővel folytatott cotroceni-i megbeszélést követően jónak minősítette a találkozót, és arról is beszámolt, hogy a PMP küldöttsége három javaslattal állt Johannis elé. „Mivel azt akarjuk, hogy ez a népszavazás sikeres legyen, a Johannis által az igazságüggyel kapcsolatosan megfogalmazott kérdés mellett egy másik kérdést is feltennénk, amely a referendum után nem az alkotmány, hanem egy törvény azonnali módosítását eredményezné” - mondta Tomac. 

Hozzátette, három témakört javasoltak az államfőnek megfontolásra: az egyik a törvényhozók számának 300-ra csökkentését célozná (100 szenátorra és 200 képviselőre), a másik a speciális nyugdíjak eltörlésére vonatkozna, a harmadik pedig azt javasolná, hogy ismét kétfordulósakká váljanak a polgármester-választások. 

Kelemen Hunor: mozgósítani fogunk

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy szavazótábora minél nagyobb számban vegyen részt úgy az európai parlamenti választáson, mint a referendumon - jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök a Klaus Johannis államfővel tartott cotroceni-i megbeszélést követően. 

Az RMDSZ vezetője kifejtette, a tíz évvel ezelőtti referendum tanulsága alapján mindent meg fognak tenni, hogy minél nagyobb számban mozgósítsák szavazóikat az EP-választáson, illetve a népszavazáson való részvételre. Hozzátette, egyelőre nem ismeretesek a referendumon megválaszolandó kérdések, de a szavazók előreláthatóan ellen fognak szegülni annak, hogy közkegyelemben részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői.

„A második, sürgősségi rendeletekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban mi a Johannis javaslatánál radikálisabbak vagyunk, mert mi úgy gondoljuk, hogy ki kell iktatni Románia Alkotmányából a sürgősségi rendeletek intézményét. Abszolút semmilyen téren nincs szükség sürgősségi rendeletekre” - mondta Kelemen. Úgy vélekedett: a sürgősségi rendeletek károkat okoztak a társadalomnak, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a jogalkotási hatáskör átruházható lehessen a kormányra. Kivételt ez alól csak háborús helyzetek vagy katasztrófák képezhetnek, a parlamenti vakációk ideje alatt pedig az egyszerű rendeletek gyakorlatát kellene csak megtartani - tette hozzá.

A Johannis elnökkel folytatott megbeszélésen Kelemen szóba hozta Korond polgármesterének ügyét is, akire közel 100 ezer eurós bírságot szabott ki a marosvásárhelyi ítélőtábla a hivatal homlokzatán megjelenített kétnyelvű szövegért. „Azt hiszem, ez az intézkedés teljesen aránytalan és igazságtalan úgy a polgármesterrel, mint a közösséggel szemben, de ugyanakkor a törvénnyel szemben is, amely megengedi a kétnyelvű feliratok használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot” – szögezte le az RMDSZ elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?