Dragnea ügyvédei az alkotmánybírósághoz igazítanák védencük perében az ítélethirdetést

Megpróbálják az ítélethirdetés halasztását kieszközölni a legfelsőbb bíróságnál a Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök elleni fellebviteli tárgyalás során a politikus ügyvédei – írja a Hotnews. Az ok: az alkotmánybíróság csak április 19-én foglal állást a háromtagú bírói tanácsok összetételére vonatkozó panasz ügyében, míg Dragnea esetében április 15-re tűzték ki a tárgyalást, márpedig az alkotmánybíróság álláspontja döntő lehet.

A korábban választási csalásért kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragneát tavaly a Teleorman megyei gyermekvédelem igazagtóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében is vétkesnek találta az első fokon eljáró bíróság, és három és fél éves börtönbüntetést javasolt a PSD-elnökre. Az ítélet megfellebbezhető volt, és az ügyvédek éltek is ezzel a lehetőséggel, s azt kérték a legfelsőbb bíróságtól, hogy semmisítse meg az alapfokú végzést, mert a törvény szerint korrupciós ügyekben a háromtagú bírói tanácsot vesztegetési ügyekre „szakosodott” bíráknak kellene alkotniuk. Az instancia erre azt felelte, hogy minden bíró kapott korrupcióellenes „kiképzést”.

A Dragnea elleni ítéleteket minden úton megfúrni igyekvő PSD odáig ment, hogy Florin Iordache képviselőházi alelnök révén alkotmánybírósági kifogást nyújtott be az ügyben, mert szerinte a legfelsőbb bíróság „hozzátett” a törvényhez, sajátosan értelmezte azt. Ha az alkotmánybíróság helyt ad ennek a kifogásnak, akkor a Dragnea ellen hozott elsőfokú ítélet érvénytelen lesz (sőt sok más korrupciós ügyben hozott ítélet is), és elölről kell kezdeni a tárgyalást (de addig is „tisztul” a PSD-elnök priusza).

Csakhogy a taláros tesület szerdán és csütörtökön is elhalasztotta a döntést, éspedig április 19-re. Dragnea perében viszont április 15. az ítélethirdetés napja, ezért az ügyvédei szeretnének halasztást kieszközölni, megvárván az alkotmánybíróság esetleges – számukra – pozitív döntését, mert akkor nem kérdés, hogy Dragnea javára döntenek-e vagy sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?