FRISSÍTVE – Nem lélegezhet fel Dragnea, ismét halasztott az alkotmánybíróság

Elhalasztotta döntést szerdán az alkotmánybíróság a Florin Iordache alelnök által a képviselőház nevében benyújtott, a legfelsőbb bíróság tevékenységét kifogásoló panasz ügyében – értesült a g4media.ro alkotmánybírósági forrásokból. FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság csütörtökön is halasztott, csak április 19-én fog dönteni.

A szociáldemokrata párti (PSD) politikus beadványában a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását és megoldását kérte az alkotmánybíróságtól. Arra hivatkozott, hogy a legfőbb instancia önhatalmúlag „hozzátett” a parlament által elfogadott törvényhez, holott a törvényeket a parlament hivatott hozni, a bíróságnak pedig csak alkalmaznia kellene őket.

A panasz lényege abban állt, hogy a legfelsőbb bíróság nem hozott létre speciális háromtagú bírói tanácsokat a korrupciós perek letárgyalására, ahogy azt a törvény előírja. Ugyanerre hivatkozva kérték korábban Liviu Dragnea PSD- és házelnök ügyvédei a politikus ellen első fokon hozott tavalyi elmarasztaló ítélet megsemmisítését.

A korrupciós bűncselekményekről elfogadott, 2000 óta hatályos törvény előírja, hogy a korrupciós pereket alapfokon speciális bírói tanácsok tárgyalják.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea kérte az alkotmánybíróságtól a folyamodvány visszautasítását, arra hivatkozva, hogy a törvény csak az alapfokon ítélkező bírói tanácsok esetében írja elő a „szakosítást”, továbbá a legfelsőbb bíróságon valamennyi bíró rendelkezik a korrupciós bűncselekmények tárgyalását feltételező szakképesítéssel, tehát bármilyen összetételű bírói tanács eleget tesz a törvény előírásainak.

Szerinte az sem szabályos, hogy a képviselőház alelnöke fordult az alkotmánybírósághoz, nem pedig az elnöke, még ha akkor Liviu Dragnea betegsége miatt át is ruházta Florin Iordachére a házelnöki teendőket. Az alkotmánybíróság csütörtökön fog ítéletet hirdetni.

FRISSÍTÉS: Április 19-re halasztotta az alkotmánybíróság a döntést a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítása ügyében – közölte csütörtök délelőtt a stiripesurse.ro. A taláros testület azzal indokolta az újabb halasztást, hogy további információk gyűjtésére van szüksége a beadvány elbírálásához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?