Nagyszabású NATO-mentőgyakorlatot tartanak három helyszínen

Három romániai helyszínen zajlik a napokban a NATO legnagyobb szabású katona-egészségügyi gyakorlata, a Vigorous Warrior 19.

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) Katona-egészségügyi Kiválósági Központja és a védelmi minisztérium társszervezésében zajló gyakorlaton 39 tagállam és partnerország, valamint 10 civil szervezet képviselteti magát.

A három helyszínen – Bukarestben, a nagysinki Getica katonai kiképzőközpontban, illetve Konstancán – zajló nemzetközi gyakorlaton több mint 300 orvos, asszisztens, mentős, tűzoltó és önkéntes vesz részt. A VW19 fő célja a közös felkészülés, gyakorlás a NATO-hadműveletek során esedékes megfelelő egészségügyi ellátás biztosítására.

Bukarestben keddtől péntekig különféle katasztrófahelyzeteket szimulálnak, a forgatókönyv szerint romok alatt vagy magaslaton rekedt áldozatokat kell kimenteniük a katasztrófavédelmi főfelügyelőség, illetve a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos nehéz kutató-mentőszervezete (HUNOR) munkatársainak.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka az egyik bukaresti metrómegállóban zajlik majd gyakorlatozás, ami során több mint 200 áldozat állapotának felmérése, biztonságba helyezése, egészségügyi ellátása lesz a részt vevő csapatok feladata.

A nagysinki Getica katonai kiképzőközpontban a civilek mobil mentőtáborokban való elhelyezését gyakorolják, illetve mobil tábori kórházakat is felállítottak, Konstancán pedig főleg a rohammentősök gyakorlatozása zajlik csütörtökön és pénteken.

Kapcsolódók

Kimaradt?