Ismét elnapolták a Popescu-Tăriceanu mentelmi jogáról szóló megbeszélést

Kellő létszám hiányában ismét határozatképtelen volt a szenátus jogi és mentelmi bizottsága, ezért keddről szerdára halasztották a tanácskozást, amelyen többek között arról is dönteni kellett volna, hogy javasolják-e Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának a felfüggesztését, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megkezdhesse ellene a kivizsgálást.

A szakbizottságnak eredetileg a múlt kedden kellett volna állást foglalnia, de akkor a kormánypárti szenátorok kivonultak az ülésről, így a testület döntésképtelen volt. Az április 9-re halasztott tanácskozáson eleve csak öt honatya jelent meg a határozatképességhez szükséges minimum hat helyett, ezért meg sem kezdték a megbeszélést.

Robert Cazanciuc bizottsági elnök azzal magyarázta kollégái távolmaradását, hogy minden szenátor több bizottságnak is a tagja, és a prioritások függvényében vesznek részt egyik vagy másik ülésen. „Miért élvezne elsőbbséget ez a jelentés?” – kérdezett vissza a jelenlévő újságíróknak.

A DNA tavaly kérte Popescu-Tăriceanu „kiadását” a korrupcióellenes ügyészeknek, hogy megkezdhessék ellene a kivizsgálást. A gyanú szerint a politikus 2007-ben és 2008-ban, kormányfői mandátuma idején 800 ezer dollárnyi csúszópénzt fogadott el egy osztrák cégtől, de nem kezdhetnek nyomozást ellene a mentelmi joga miatt. A múlt héten a szenátus elnöke, aki egyben a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) is elnöke, azt kérte a szakbizottság tagjaitól, hogy javasolják a mentelmi joga felfüggesztését, mert nem akar e mögé bújni, és álla kivizsgálás elé.

A mentlemi jog felfüggesztéséről a szenátus plénumának kell majd döntenie, de addig az illetékes szakbizottságnak egy javaslatot kellene megfogalmaznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?