Dragnea szerint Johannis az ellenzéknek kedvez a referendummal

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a Klaus Johannis által az európai parlamenti választások napjára meghirdetett referendum egy „átverés”, amellyel azt akarja elérni az államfő, hogy részese legyen a választási kampánynak és támogathassa az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

Liviu Dragnea a Romania TV hétfő esti műsorában azt mondta, a népszavazás kilátásba helyezett témái „nem elvetendők”, ugyanakkor nyomatékosította, hogy a PSD sosem ellenezte a korrupció elleni küzdelmet, sőt mindig támogatta a parlamentben az ezzel megbízott intézményekkel kapcsolatos döntéseket.

„A referendum azonban csak egy átverés Johannis részéről, aki elkeseredetten keresi a lehetőséget, hogy részt vehessen a kampányban és segíthesse a liberálisokat” – fogalmazott a PSD-elnök, hozzátéve, hogy az államfő által kezdeményezett és a Cotroceni-palotában tartandó pénteki egyeztetésen az általa vezetett alakulat küldöttsége tesz majd néhány javaslatot a népszavazás kérdéseire vonatkozóan.

Johannis a korrupciós bűncselekményekért elítélt személyek amnesztiában és közkegyelemben való részesítésének betiltását, valamint a büntetőjogi törvények sürgősségi rendeletek útján történő módosításának betiltását bocsátaná népszavazásra. A PSD-t az zavarja a leginkább, hogy a referendummal Johannis – legalábis Dragnea szerint – „eltéríti a vitát az ország számára igazán fontos problémákról".

A felvetésre, miszerint Traian Băsescu volt államfő is „rászervezett” egy referendumot az elnökválasztásra, Dragnea úgy válaszolt: „És van különbség köztük? Talán az, hogy ez sajnos még rosszabb, még ellenségesebb. Băsescunál ritkán ugyan, de voltak pillanatok, amikor emberségesnek bizonyult, nyitottabb volt a párbeszédre, Johannis esetében azonban erről szó sincs”.

A PSD-elnök kifejtette: azt szeretné, hogy minél többen menjenek el szavazni május 26-án, és pártja országszerte erre buzdítja az állampolgárokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?