FRISSÍTVE – Körvonalazódik a kormányátalakítás: Tudorel Toader a fő célpont

FRISSÍTVE: Az európai parlamenti (EP) választásokon képviselőjelöltként induló miniszterek nem kampányolhatnak a kormány infrastruktúráját használva, ezért le kellene mondaniuk tisztségükről – jelentette ki ismételten Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel szembeni elégedetlenség kapcsán azt mondta: „nem fogom javasolni a leváltását”. Ennek ellenére maga Toader a kormányátalakítás fő célpontja.

A PSD EP-listáját az európai alapokért felelős miniszter, Rovana Plumb vezeti, de a befutónak számító első egy tucat hely egyikén található Natalia Intotero, a határon túli románok ügyeiért felelős miniszter is. Dragnea korábban „megszellőztette” azt a véleményét, hogy a két kormánytagnak a májusi EP-választásokra kell koncentrálnia, s ezt megerősítette hétfő este a Romania TV egyik műsorában is. „Nincs rendjén, hogy a kormány valamely tagja a minisztérium infrastruktúráját használva kampányoljon” – jelentette ki, hozzátéve, hogy még a választási kampány kezedete (ápriis 27.) előtt le kellene mondaniuk miniszteri megbízatásukról.

Tudvalévő, hogy a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea szava döntő párt- és kormányügyekben. A 2016 óta kinevezett-lecserélt miniszterelnökök (Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, most meg Viorica Dăncilă) csak formálisan állnak a kabinet élén, igazából Dragnea irányít, ő viszont büntetett előélete miatt – a büntetőjogi törvények módosításáig – nem töltheti be a kormányfői posztot.

A tv-műsorban a Tudorel Toader igazságügyi minisztert körül érlelődő, a büntetőjogi törvények sürgősségi rendeletek általi módosítása miatt mind a kormány, mind az ellenzék részéről tapintható elégedetlenség kapcsán a PSD-vezér kijelentette: „nem fogom javasolni a leváltását, arról a PSD végrehajtó bizottsága fog dönteni, de ha a kollégáim javaslatot tesznek a minisztercserére, nem ellenzem majd”.

Több személycsere is várható

Egybehangzó sajtóelemzések szerint nemcsak a szóban forgó személyeket cserélné le Liviu Dragnea a kormányban, hanem teljes szerkezeti átalakítást tervez a kormányban.

A Hotnews.ro és a Stiripesurse.ro kész tényként közli, hogy Plumb és Intontero a PSD végrehajtó bizottságának jövő heti ülésén benyújtja a lemondását, Viorica Dăncilă kormányfő pedig olyan értékelést tart Tudorel Toaderről, hogy a pártvezetés megvonja majd a politikai bizalmat az igazságügy-minisztertől (aki egyébként sem a PSD-nek, sem a kisebbik kormánypártnak, az ALDE-nak nem tagja).

Az igazságügyi tárca leendő vezetőjeként Eugen Nicolicea és Nicușor Halici PSD-s honatyák neve került szóba.

A források tudni vélik, hogy Ana Birchall kormányfő-helyettes, Sorina Pintea egészségügyi miniszter, Ioan Deneș vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter és Niculae Bădălău gazdasági miniszter napjai is meg vannak számlálva a tisztségükben. A személycserék mellett szerkezetváltást is eszközölnének a kormányban bizonyos funkciók megszüntetésével vagy összevonásával, amit stratégiai lépés, hiszen az új összetételt előbb a parlament elé bocsátanák szavazásra (amelyben többséggel rendelkezik a koalíció), így elkerülnék, hogy a kormánypártokkal köztudottan rossz viszonyban lévő Klaus Johannis államfő akadályokat gördítsen a miniszterjelöltek kinevezése elé.

Dăncilă székére pályázhat

A kormányátalakítástól a büntetőjogot érintő és a korrupciós bűncselekményeket enyhítő sürgősségi kormányrendeletek mielőbbi elfogadását reméli Dragnea – írják az elemzésekben –, aki arra is számít, hogy az alkotmánybíróság szerdán helyt ad a Florin Iordache alsóházi alelnök által benyújtott kifogásnak, miszerint a korrupciós ügyekben ítélkező háromtagú bírói tanácsok által hozott eddigi végzéseket meg kell semmisíteni, ha nem vesztegetési ügyekre „szakosodott” bírák dötöttek.

A taláros testület döntésétől függően, no meg a Btk. tervezett módosításával és a perújítási rendelet elfogadtatásával „kifehéríthetik” a választási csalásért jogerősen kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy másik ügyben pedig befolyással való hivatali visszaélésért alapfokon három és fél évre ítélt Liviu Dragnea előéletét, és ha megszűnik a priusza, végre elfoglalhatná a kormányfői tisztséget, amelyet jelenleg Viorica Dăncilă tölt be.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?