Kelemen Hunor kitiltása: a külügyi bizottság szerint szerződést szegett Ukrajna

A román-ukrán együttműködési keretszerződést is megszegte Kijev azáltal, hogy 2020 októberéig kitiltotta Kelemen Hunort Ukrajnából.

Többek között ezt tartalmazza az a levél, amit hétfőn küldött el a képviselőház külügyi bizottságának nevében a testület elnöke, Biró Rozália a bukaresti ukrán nagykövetnek és a román külügyminisztériumnak, magyarázatot várva az RMDSZ elnökével szembeni eljárásra.

Biró Rozália a Maszolnak elmondta: levelében emlékezteti a címzetteket a Románia és Ukrajna között 1997-ben kötött együttműködési keretszerződésre. Ennek 13-ik cikkelye kimondja: a két állam támogatja, hogy területükön élő nemzeti kisebbségek anyanyelvükön tartsák egymással a kapcsolatot, információkat cseréljenek, részt vegyenek egymás rendezvényein. „Ennek ellenére Kelemen Hunort, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezvényén szeretett volna részt venni, nem engedték be Ukrajnába” – magyarázta.

A külügyi bizottság elnöke emlékeztette a címzetteket arra is, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19-es és 20-as pontja is kimondja: bárkinek joga van véleménye kifejezésére. „Elfogadhatatlannak tartjuk Kelemen Hunor kitiltását, mert az RMDSZ elnöke sem magánemberként, sem politikusként nem járt Ukrajnában az elmúlt húsz évben, nem szegte meg Ukrajna törvényeit, így semmilyen jogalapja nincs az ukrán hatóságok eljárásnak” – mondta az RMDSZ képviselője.

Levelében Biró Rozália hivatkozott a külügyi bizottság és az ukrán nagykövet közötti eddigi kiváló kapcsolatra is. „Oleksandr Bankov tavaly ősszel volt nálam egy beszélgetésen. Elmondhatom, hogy baráti volt az együttműködése a román parlamenttel. Elfogadhatatlan, hogy valótlanságokat állított Kelemen Hunorról, amikor azt mondta, hogy a szövetségi elnök magyar útlevéllel akart belépni Ukrajnába, és már korábban is be akart jutni az országba” – jelentette ki portálunknak.

Mint korábban írtuk, az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni szombaton, ám nem engedték be Ukrajnába. A diplomata útlevelébe ütött pecsét szerint kitiltása 2020 októberéig szól. Ukrajna bukaresti nagykövete viszont vasárnap azt állította: Kelemen Hunort már 2017-ben kitiltották Ukrajnából, és beutazását az országba nem először akadályozták meg szombaton. Ezt az RMDSZ elnöke hétfőn ismételten cáfolta. Bukarestben újságíróknak elmondta: a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak Ukrajnából történt kitiltása hátterében, de erről még semmilyen hivatalos indoklást nem kapott.

A román külügy hétfő estig nem szólalt meg az ügyben. A Maszol hétfő reggel megkérdezte a tárca sajtóirodáját: hogyan kommentálják a Kelemen Hunorral történt incidenst, és milyen diplomáciai lépéseket tettek, illetve milyen lépéseket terveznek ebben az ügyben? Választ még nem kaptunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?