IMAS-felmérés: történelmi mélyponton a PSD támogatottsága

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok 25,2 százalékával nyerné meg az európai parlamenti választásokat, ha a következő vasárnap kellene urnák elé járulni, míg a kormány fő erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) a voksok 21,5 százalékával a második lenne – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet felmérésből.

Az IMAS szerint a PSD történelmi mélypontra került ezzel az eredménnyel. A harmadik helyen az USR–PLUS 2020 ellenzéki választási szövetség végezne 17,7 százalékkal, míg a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokratás Szövetsége (ALDE) a negyedik helyre „futna be” 12,7 százalékkal.

A volt PSD-s kormányfő, Victor Ponta pártja, a Pro Románia 11,7 az RMDSZ 5,1 a Traian Băsescu-féle Nép Mozgalom Pártja (PMP) 4,7 százalékot kapna (tehát a bejutási küszöböt sem érné el). A Demokrácia és Szolidaritás Pártja (Demos) listájára a válaszadók mindössze 0,4 zsázaléka ütné a pecsétet.

Megjegyzendő, hogy a februári eredményekhez képest a PSD népszerűsége csökkent, míg a PNL, az ALDE, PMP és RMDSZ megítélése nőtt (a magyar érdekvédelmi szövetség akkor csak 4,7 százalékon állt az IMAS-nál).

A közvélemény-kutatást az Europa FM rádiócsatorna megrendelésére készítette az IMAS március 18. és április 3. között, 1010 személy telefonos megkérdezése révén.

Az Európai Unió tagállamaiban május 23. és 26. között bonyolítják le az EP-választásokat, Romániában 26-án kell urnák elé járulni. A 2007 csatlakozás óta ez lesz a negyedik EP-választás nálunk (a 2007-es, a 2009-es és a 2014-es után).

Kapcsolódók

Kimaradt?