Belföld

 • Alkotmánymódosítás: csökken a referendum érvényességi küszöbe

  Módosítaná az alkotmány elfogadásáról szóló népszavazás érvényességi küszöbét Trifon Belcurencu szociáldemokrata szenátor. A politikus pénteken beterjesztett törvénytervezete szerint az alaptörvényről szóló referendum akkor tekinthető érvényesnek, ha a választópolgárok legkevesebb 30 százaléka leadta a szavazatát.
 • Ellenkampánnyal szívatja a románoktól tartó briteket a Gândul

  Ironikus ellenkampánnyal válaszolt a Gândul című portál (gandul.info) arra a hírre, hogy a brit kormány reklámhadjáratot tervez a román és bolgár bevándorlók távol tartása érdekében.
 • A Ponta-kormány jogsértéseiről ír a Human Rights Watch

  Az államfő és a miniszterelnök közötti 2012-es politikai válság olyan intézkedésekhez vezetett amelyek megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és megkérdőjelezték a jogállamiságot Romániában – állapítja meg az emberi jogok 2012-es helyzetéről szóló idei jelentésében Human Rights Watch.
 • Bihari lobbi indul a Nagyvárad-központú régióért

  Nem fukarkodtak a méltató jelzőkkel azon a csütörtök déli találkozón a Bihar Megyei Tanács nagytermében, amelyet Cseke Attila képviselő kezdeményezett azzal a céllal, hogy a parlamenti pártok helyi vezetői egy közös szándéknyilatkozat aláírásával támogassák egy Nagyvárad központú adminisztratív régió létrehozását.
 • Vincze Loránt: nem politikai tűzijátékra készülünk

  Hol tart most az uniós szintű kisebbségi keretszabályozást célzó európai polgári kezdeményezés? Mikor kezdik az aláírásgyűjtést? Lehet-e kompromisszumra jutni Brüsszellel kisebbségvédelmi téren? Vincze Lorántot, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkárát kérdeztük.
 • Winkler szerint valósághű a brüsszeli jelentés

  Valósághűnek nevezte a maszol.ro kérdésére Winkler Gyula a romániai igazságszolgáltatásról szóló, szerdán nyilvánosságra hozott európai bizottsági jelentést. Az európai parlamenti képviselő szerint a dokumentum kiegyensúlyozottnak mondható.
 • Leváltották Codrin Munteanu háromszéki prefektust

  A kormány szerdai ülésén a köztisztviselők mobilitásának elve alapján elmozdította tisztségéből Codrin Munteanut, aki a továbbiakban a védelmi minisztérium főtitkáraként dolgozik. 
 • Victor Ponta szerint a brüsszeli jelentés téves

  Victor Ponta miniszterelnök szerint tévedéseket tartalmaz az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése, amely azt állítja, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak többet kell tennie az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása érdekében.
 • Tőkés Markónak: nem mi vagyunk az ellenség

  „Ön tévedésben él: nem mi vagyunk az ellenség, Elnök úr" – válaszolt kedd este Tőkés László európai parlamenti képviselő Markó Béla hétfői állásfoglalására, amelyben a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke a személyét és az általa vezetett intézményt ért támadásokra reagált.
 • Négy év börtönbüntetésre ítélték George Copost

  Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek kedden első fokon George Copos üzletembert, a Bukaresti Rapid tulajdonosát, akit adócsalásban talált bűnösnek egy bukaresti kerületi bíróság.
 • Lekerült a székelytábla elől a román zászló

  Levették hétfőn délután a hétvégén ismeretlenek által megrongált román zászlót a sepsiszentgyörgyi prefektúra alkalmazottai. A trikolórt korábban a prefektus rendeletére helyezték a Sic - Terra Siculorum (Székelyföld) feliratú tábla elé.
 • "Jön-megy az urna" – Markó Béla állásfoglalása

  Állásfoglalásban reagált hétfőn Markó Béla, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke az alapítványt és a személyét ért támadásokra. Szerkesztőségünkbe eljuttatott írását változtatások nélkül közöljük.
 • Kelemen: Tőkés Lászlónak nincs miért aggódnia

  Alaptalannak találja Kelemen Hunor Tőkés Lászlónak azt az aggodalmát, hogy az autonómia és az őshonos nemzeti kisebbségek javára elindított európai állampolgári kezdeményezések kioltják egymást. Az RMDSZ szövetségi elnöke hétfőn az európai parlamenti képviselő múlt heti levelére válaszolt.
 • Két hónap haladékot adott az IMF a Ponta-kormánynak

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvileg egyetértett a román hatóságok azon kérésével, hogy két hónap haladékot adjon a szerkezeti reformok terén vállalt kötelezettségek teljesítésére - derült ki Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.
 • Voiculescu-trükk: másodszor mondott le mandátumáról

  Bár korábban következetesen elutasította azokakat a spekulációkat, miszerint a bűnvádi perének végkifejlete elől menekülve halogatta a parlamenti eskü letételét, Dan Voiculescu szenátor hétfőn bejelentette: lemond mandátumáról.
 • Zászlórongálás: Tamás Sándor provokációt gyanít

  „A hatóságok használják a környéket filmező térfigyelő kamera a felvételeit, azonosítsák és vonják felelősségre a tetteseket" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Tamás Sándor, a Kovászna megyei RMDSZ elnöke azzal kapcsolatban, hogy vasárnapra virradóra ismeretlenek felhasították  azt a román zászlót, amellyel csütörtökön egy székely szimbólumokat tartalmazó táblát takartak el a hatóságok.
 • Crin Antonescu ellent mert mondani Dan Voiculescunak

  Nem lehet szó az államfő újabb felfüggesztéséről, amíg Traian Băsescu nem szegi meg az alkotmányt" – jelentette ki hétfőn Crin Antonescu. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Dan Voiculescu vasárnap esti tévényilatkozatára reagált.
 • Băsescu: kötelesek vagyunk kimondani az igazságot

  „Az igazság nyilvános kimondása a civil társadalom és a hatóságok igazság iránti elkötelezettségével együtt a legbiztosabb útja egy közösség, egy nemzet szellemiségének újraépítéséhez” – írta az államfő a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott vasárnapi nyilatkozatában.