Referendum az EP-választásokon: valamit nagyon félreértett a PSD

Nem ért egyet a minimálbér eltörlésével. Így reagált a Szociáldemokrata Párt (PSD) azokra a témákra, amelyeket az államfő megnevezett  az EP-választásokra kiírandó népszavazás kérdéseiként, és amelyek közt nem szerepelt a minimálbér eltörlése. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) teljes mértékben támogatja Klaus Johannis javaslatait.

Mint ismert, az államfő csütörtökön bejelentette: népszavazással tiltatná meg, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a büntetőjogot, Klaus Iohannis ahhoz is a meg akarja szerezni a választók hozzájárulását a május 26-i referendumon, hogy Romániában ne lehessen közkegyelemben vagy amnesztiában részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit.

Az államfő bejelentésére reagálva a PSD közölte: nem ellenzi népszavazást, és semmi kivetnivalót nem talál az igazságszolgáltatással kapcsolatos témákban, de nem fogadja el, hogy eltöröljék a minimálbért, vagy gátolják a jövedelmek növekedését, ahogyan az ellenzék akarja, (…) sem pedig azt, hogy az igazságszolgáltatáshoz kötődő álproblémákkal támadják az országot külföldről'.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja, hogy ne kaphassanak amnesztiát és kegyelmet a korrupcióért elítélt személyek – jelentette ki egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten Ludovic Orban. A párt elnöke szerint „a PNL együttműködik az államfővel, hogy biztosítsa a referendum sikerét. A népszavazás a demokrácia legtökéletesebb formája, amely lehetővé teszi minden polgár számára, hogy közvetlenül, szavazással kifejezhesse véleményét a társadalom alapvető kérdéseivel kapcsolatban”.

A liberális pártelnök szerint, a Johannis által kijelölt két téma alapvető fontosságú a romániai társadalom fejlődése szempontjából. „A korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltása megegyezik a román állampolgárok legalább 85 százalékának akaratával. Az államfő azért írja ki ezt a referendumot, hogy gátat szabjon azoknak, akik az elmúlt harminc évben kifosztották Romániát, és meg szeretnének menekülni az igazságszolgáltatás elől” – mondta Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?