Hegedüs Csilla: EU-s forrásokból újulhat meg az erdélyi magyar épített örökség

Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szerint Románia nem támogatja megfelelően a magyar közösség épített örökségének megőrzését és felújítását, ezért kiemelten fontosak az Európai Uniótól erre a célra elnyerhető források. 

A képviselőjelölt azt követően beszélt erről, hogy meglátogatta a Maros megyei Szőkefalva Rhédey-kastélyát. Szavait az RMDSZ idézte szerdai hírlevelében. 

A leromlott állapotban levő szőkefalvi Rhédey-kastélyt Vámosgálfalva önkormányzata szeretné megvásárolni. Maros megye magyar vezetésű települései idén egyenként húszezer lejt fizettek be abba a szolidaritási alapba, amelyből minden évben valamely település nagyberuházását támogatják. Az idei összegből 550 ezer lejt a Szőkefalvát is magába foglaló Vámosgálfalva község kap a kastélyvásárlásra. 

Hegedüs Csilla reményét fejezte ki, hogy a Rhédey-kastélyt sikerül uniós forrásokból olyan kulturális és egészségügyi központtá alakítani, amilyennek ezt a helyiek elképzelték. Az EP-képviselőjelölt úgy vélte, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson dől el, hogy sikerül-e jobb életkörülményeket teremteni Erdélyben, megmaradnak-e és növekednek-e az EU-s támogatások, megszületik-e az őshonos kisebbségeket védő törvény. 

Kijelentette: az erdélyi magyar vezetésű önkormányzatoknak és magyar egyházaknak az elmúlt években 168 millió euró értékben sikerült uniós forrásokat lehívniuk. Ebből a pénzből utakat, iskolákat, templomokat, kastélyokat újítottak fel. Az EP-képviselőjelölt rámutatott: az uniós támogatásoknak köszönhetően olyan fejlesztések, beruházások valósultak meg, amelyek a román államtól kapott pénzből száz év alatt sem jöhettek volna létre.

Kapcsolódók

Kimaradt?