Vincze Loránt: az erdélyi magyarság érdekeit egyik román párt sem fogja képviselni

Az EP-választások tétjéről beszélt többek között Vincze Loránt képviselőjelölt Máramaros megyei körútján, derül ki az RMDSZ szerdai hírleveléből.

„Az Európai Unió, mint minden emberek által alkotott konstrukció, tökéletlen, de számunkra nincs más alternatíva, és pontosan azért, mert emberek alkották, meg is lehet változtani. Egy erős Kárpát-medencei magyar képviselettel a magunk javára fordíthatjuk a készülő változást, ki tudjuk harcolni a kisebbségvédelmi törvényt, és meg tudjuk őrizni a mezőgazdasági és településfejlesztési támogatásokat” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Nagybányán, ahol magyar döntéshozókkal, véleményformálókkal folytatott kötetlen eszmecserét szerdán délután. A helyi közösség képviselőivel az Unió előnyeiről és hátrányairól is beszélgetett, leszögezve: az erdélyi magyarság érdekeit egyik román párt sem fogja képviselni Brüsszelben, ezért fontosnak tartja, hogy május 26-án az RMDSZ jelöltjeit támogassa a közösség. 

A jelöltet Vida Noémi alpolgármester vezette végig Nagybányán, több nagy, uniós pénzből megvalósított felújítási és városfejlesztési projektet is bemutatva. A városban egyébként 45 újabb projekt vár megvalósításra mintegy 180 millió euró értékben.

Délelőtt Vincze Loránt aMáramaros megyei, de a Tövisháthoz tartozó Sülelmedbe látogatott el. Közigazgatásilag a kisvároshoz tartozik a környék legmagyarabb települése, Szamosardó, ahol 95 százalék a magyarok aránya. Ezeken a településeken számos magyar családi vállalkozás működik. Vicsai János volt iskolaigazgató pékségbe, gyógyszertárba, méhészetbe, asztalosműhelybe, autószerelőhöz és a legnépesebb, hét gyermeket nevelő,  virágkertészetet működtető ardói családhoz kalauzolta el az RMDSZ jelöltjét. 

Vincze Loránt több gazdával is elbeszélgetett, akik panaszkodtak arra, hogy kiszámíthatatlanok az EU-s mezőgazdasági támogatások, még mindig nem tudni, mi várható 2020 után, így pedig nehéz tervezni, mert a gazdaságokat nem lehet egyik napról a másikra általakítani vagy lehúzni a rolót, ha nem megfelelőek a feltételek. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje ígéretet tett, hogy az Európai Parlamentben azért fognak dolgozni, hogy ne kevesebb, hanem több támogatás jusson a gazdáknak, és időben értesüljenek a pályázási lehetőségekről. 

A Szamosardó vonzáskörzete számára létfontosságú Kós Károly Általános Iskolát is meglátogatták, ahol mintegy 130 diák tanul magyarul, és amely a magyar kormány és a Communitas Alapítvány támogatásával kollégiumi ellátást is biztosít 23 diák számára.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?