Feloldották a Kövesi ellen elrendelt hatósági felügyeletet

A legfelsőbb bíróság helyet adott a fellebbezésnek, és jogerősen feloldotta szerdán a hatósági felügyeletet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt főügyésze ellen. Ezt maga Laura Codruța Kövesi jelentette be, aki jelen volt a döntés közzétételénél. 

Mint ismert, a DNA volt vezetője ellen 60 napos hatósági felügyeletet rendelt el március 28-án az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló intézmény (SIIJ) abban az ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának a hazaszállítása kapcsán. Megtiltották neki többek között, hogy elhagyja az országot, a sajtónak nyilatkozzon az ellene folyamatban lévő ügyről, és a legfőbb ügyészségen betöltött hivatalát sem láthatta el. 

"Elfogadták a fellebbezést és elrendelték a hatósági felügyelet visszavonását. Nem kommentálom a döntést. Kifogásoltam, hogy ez az intézkedés jogtalan volt. A fellebbezésben rámutattam, hogy az intézkedés alaptalan és jogellenes. Lássuk, mit ír majd az indoklásban" - mondta Laura Codruţa Kövesi az újságíróknak, miután részt vett a tárgyalóteremben az ítélet közzétételén. Hozzátette: a hatósági felügyeletben elrendelt valamennyi intézkedést visszavonták. "Most elhagyhatom az országot, a hatósági felügyeletet megszüntették, az összes intézkedést visszavonták, fellebbezésemet elfogadták" - összegezte Kövesi. 

Laura Codruţa Kövesi azt nyilatkozta szerdán, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozata értelmében továbbra is élvezi a kormányőrség védelmét, mert számos fenyegetést kapott és veszélyben van a testi épsége.  "Mandátumom befejezésekor küldtem egy-egy másolatot a nekem küldött fenyegető levelekről, és a CSAT úgy döntött, hogy továbbra is kormányőrségi védelemben részesülhetek" - mondta újságírói kérdésre válaszolva a volt főügyész. 

A most érvénytelenített kényszerintézkedés szerint Kövesi csak ügyészi engedéllyel hagyhatta volna el az országot: emiatt mind Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke, mind Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke aggodalmának adott hangot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?