Sikkasztással vádolja a PSD kincstárnokát a DNA

Eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mircea Drăghici, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kincstárnoka ellen sikkasztás és a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása miatt.

A DNA keddi közleménye szerint Mircea Drăghici 2018 februárjában a PSD kincstárnokaként egy családtagjával együtt megállapodott egy 500 ezer eurót érő ingatlan tulajdonosával, hogy megvásárolja azt úgy, hogy részben a párt által felvett támogatásból, részben saját zsebből fizeti ki. Az épület tulajdonosa és a gyanúsított, illetve családtagja közötti adásvételi ígéret 2018. február 15-én jött létre, és ugyanezen a napon a párt bérleti szerződést kötött az épületre.Az ügyészek szerint a bérleti szerződést 2018. március 1-jétől kezdődően 10 évre kötötték, 2029. március 1-jéig, a bérleti díj összege 380 000 euró volt, amelyet a következőképpen kell kifizetni: 38 000 euró öt napon belül, a fennmaradó összeget pedig legalább havi 19 000 eurós részletekre lebontva, 18 hónap alatt.

„A valóságban a szerződés teljes értékét öt hónap alatt kifizették a politikai pártok tevékenységének finanszírozásáról szóló 2006/334-es törvény alapján nyújtott támogatásból. Miután az Állandó Választási Hatóság vizsgálódni kezdett a támogatás felhasználásáról, a bérleti szerződést, valamint az adásvételi ígéretet felmondták, a bérleti díjként, és a lakás áraként kifizetett összegeket visszavonták” - olvasható a DNA közleményében.

Mircea Drăghici-ot kedden idézték be a DNA-hoz, ahol tájékoztatták, hogy gyanúsított.

„Hogy azzal vádoljanak, hogy nem tartasz tiszteletben egy olyan törvényt, amelyet a román parlamentben te magad dolgoztál ki, tehát a leginkább tisztában lehetsz ennek betűjével és szellemével, erősen túlzásnak tűnik számomra, és azt hiszem, hogy kapcsolódik a kampány koordinálásához. Valahányszor választási kampány következett, mindig behívtak a DNA-hoz” - mondta Drăghici az ügyészség kijáratánál.

Februárban Mircea Drăghici megpályázta az Állandó Választási Hatóság elnöki tisztségét, de visszavonta pályázatát, miután megbízták, hogy koordinálja a PSD választási kampányát.

Kapcsolódók

Kimaradt?