Johannis: a PSD veszélyezteti az ország NATO- és EU-státusát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által a jogállamiság ellen indított hadjárat veszélyezteti Romániának a NATO-n és az Európai Unión (EU) belüli státusát – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő kedden a parlamentben, az ország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülés keretében.

Az elnök felszólalásában rámutatott, nem volt könnyű Romániának a kommunizmus sötét időszaka után visszatérnie a demokrácia útjára, ezért különösképpen elítélendő a PSD által a jogállamiság ellen indított, az elmúlt 30 évben előzmény nélküli hadjárat, amely „veszélyezteti országunknak az észak-atlanti szövetségen és az EU-n belüli státusát”.

Egy nappal azután, hogy bejelentette a május 26-i népszavazás témakörének kiterjesztését, illetve elfogadhatatlannak nevezte az igazságszolgáltatási törvények sürgősségi kormányrendeletek általi módosítását, Johannis nem tágított a szociáldemokrata kabinet bírálatától. „A bizonyos személyek érdekeit szolgáló törvénymódosítások, a demagógia, a Románia gazdasági és pénzügyi stabilitása ellen intézett támadások, az infláció növelése, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenítése, önkényesség és a szakmaiság hiánya – ez a PSD-kormány által teremtett valóság, nem a demokrácia és az igazságszolgáltatás megerősítése, nem a felelős és kiszámítható gazdaság, nem az infrastruktúra” – sorolta az államfő, aki szerint a PSD dilettantizmusa sebezhetővé teszi az országot. Szerinte a kormány inkompetenciája veszélyezteti Románia NATO-vállalásainak és kötelezettségeinek teljesítését is. Emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezésére konszenzus szültetett a politikai pártok között, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát minden esztendőben védelmi kiadásokra fordítják. Ebből megvalósítható lenne a román hadsereg „annyira szükséges” modernizálása, amellyel az ország, „biztonsági tényezőként”, megerősíthetné szerepét a régióban.

„Sajnos a tények, az eltörölt vagy éppen a minisztérium által a bíróságon megfellebbezett beszerzési eljárások azt bizonyítják, hogy a kormány és a védelmi minisztérium képtelen adminisztrálni a haderő-fejlesztést, ezt a nemzetbiztonság szempontjából életbevágóan fontos területet. A kormány inkompetenciája veszélyezteti Románia NATO-vállalásainak és kötelezettségeinek teljesítését – hangoztatta.

Míg Johannis szerint a PSD kézi vezérlésűvé alakította az országot, a nagyobbik kormánypárt azt veti az elnök szemére, hogy alkotmányossági kifogásokkal akadályozza a törvények kihirdetését, s hogy elődjeihez képest visszaél alkotmányos előjogával: az elmúlt három évben 56 alkalommal kért normakontrollt (az előző három elnök – a rendszerváltás utáni időszakot számítva – összesen nem fordult ennyiszer az alkotmánybírósághoz a parlament által elfogadott törvények miatt).

Most már egyébként totális az elhidegülés az elnök és a kormány között. Egybehangzó sajtójelentések szerint sem Viorica Dăncilă miniszterelnök, sem a házelnökök, sem kormánypártok vezetői nem fogadták Klaus Johannist a parlamentben, hanem az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt alelnökei, Alina Gorghiu és Marilen Pirtea kísérték be. Johannis Emil Constantinescu volt államfő mellett foglalt helyett, de Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke csak utóbbit köszöntötte, amikor odalépett hozzájuk.

Így vonult be a Klaus Johannis a parlamentbe:

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?