Kelemen Hunor: az EP-választásokra és a referendumra is mozgósítani fogunk

Az RMDSZ az európai választásokra és a referendumra is mozgósítani fogja a választóit – jelentette ki a Maszolnak Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt arról kérdeztük: milyen álláspontot képvisel majd az elnöki hivatalban, amikor az államfő konzultációra hívja a pártokat a május 26-i népszavazásról.

Mint ismert, Klaus Johannis hétfőn megerősítette: az európai parlamenti választások napjára referendumot készül kiírni. A népszavazáson feltett kérdést továbbra sem ismertette, csak annyit közölt, az eredetileg az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó témakört kibővítené, és erről konzultálni kíván a parlamenttel és egyenként a parlamenti pártokkal.

Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ küldöttsége részt fog venni a Klaus Johannis által kezdeményezett konzultáción, mert az államfő személyétől függetlenül fontosnak tartja az állam alapintézményei közötti párbeszédet. Emlékeztetett: Traian Băsescu volt államfő is referendumot írt ki 2009-ben az EP-választások napjára, de nem érdekelte a pártok és alapintézmények álláspontja. „Bejött a parlamentbe, elmondta a nagyon rövid szövegét. A végén kijelentette, hogy ezzel letudta a konzultációt a parlamenttel, és elment” – idézte fel a 2009-ben történteket a szövetségi elnök.

„Referendum-párti vagyok”

Mivel a referendumon feltett kérdés nem ismert, az RMDSZ álláspontja sem körvonalazódhatott, de a népszavazás megtartását nem ellenzik – mondta Kelemen. „A referendumokkal alapvetően nincsen baj. Magam is referendum-párti vagyok, bizonyos határokkal, amelyeket az alkotmány és a demokratikus gyakorlat is rögzít. Fontosnak tartom, hogy főleg egy ilyen zavaros, útkereső időszakban megkérdezzék az embereket. Ugyanígy a helyi, regionális referendumoknak is a híve vagyok” – jelentette ki a politikus.

Emlékeztett: Klaus Johannisnak joga van referendumot kiírni, az alkotmánybíróság döntése értelmében akár az európai parlamenti választások napjára is. Ugyanakkor megjegyezte: amikor Traian Băsescu volt államfő a 2009-es EP-választások napjára népszavazást írt ki, a Velencei Bizottság ajánlásképpen azt mondta ki: nem szerencsés egy népszavazást együtt tartani a választásokkal.

A referendum kérdésének Kelemen Hunor szerint nagyon általánosnak és politikai jellegűnek kell lennie, ha az államfő az igazságszolgáltatással kapcsolatban akar véleményt kérdezni. „Ha a kérdés technikai jellegű, akkor szerintem Klaus Johannis hibát követ el. Egy technikai jellegű kérdés megválaszolásához olyan típusú előfelkészültségre van szükségük a választóknak, ami nem lehetséges egy referendum kapcsán” – magyarázta.

Az RMDSZ is ellenzi a sürgősségi rendeleteket

Kelemen elmondta, az RMDSZ egyetért abban Klaus Johannisszal, hogy szigorúan szabályozni kellene, milyen esetben folyamodhat a kormány - azonnal hatályba lépő, a parlament által később megvitatandó - sürgősségi rendeletek kibocsátásához. Hozzátette, ebben a kérdésben a szövetség az államelnökkel tartott konzultáción is következetes marad.

„Az RMDSZ-nek erről a kérdésről egy nagyon rég kialakult álláspontja van. Törölnénk az alkotmányból a sürgősségi kormányrendeletek lehetőségét. Csak a parlamenti vakációban vagy valóban rendkívüli esetekben tennénk ezt lehetővé” – magyarázta.

Emlékeztetett: az RMDSZ a büntetőjogi törvények és az igazságszolgáltatással kapcsolatos más jogszabályok sürgősségi rendeletek útján történő módosítását is ellenezte. „Mondtuk korábban is: ha a kormány az igazságszolgáltatás gyors módosítását akarja, rendelkezésére áll a parlament előtti felelősségvállalás lehetősége. Ezzel a lehetőséggel élt annak idején a Boc-kormány is” – emlékeztetett.

„Mi is mozgósítani fogunk”

Mint ismert, az RMDSZ európai parlamenti választásokon elért eredményét negatívan befolyásolja, ha magas a román szavazók részvételi aránya. Arra a kérdésünkre, tart-e a választások napjára kiírt referendum esetleges kedvezőtlen hatásától, Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ-nek is mozgósítani kell a szavazóit május 26-ra.

„Referendumtól függetlenül mindig benne van a pakliban az a veszély, hogy a román részvétel a magyar részvétel kárára tolódik el. Az egyetlen megoldás: nekünk is mozgósítanunk kell, és azt kell mondanunk a választóinknak, hogy tessék elmenni szavazni. Ezért az európai parlamenti választásokra és az államfő által kiírandó referendumra is mozgósítani fogunk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?