Csődben a Realitatea TV

A Bukaresti Fellebviteli Bíróság hétfői jogerős ítélete értelmében csődeljárás alá került a Realitatea TV-t működtető Realitatea Media részvénytársaság.

A tárgyaláson a törvénykező jóváhagyta a társaság gazdasági-pénzügyi átszervezését elutasító alapfokú ítéletet, így a cég már nem esik a csődvédelem hatálya alá.

A Realitatea TV vezető menedzsere, a magyarellenességéről is hírhedt Cozmin Gușă politikai kalandor a kormáynzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett valamennyi politikai tényező, köztük az úgynevezett „párhuzamos állam” összeesküvését sejti a döntés mögött. Szerinte először „a Liviu Dragnea PSD-elnöknek alárendelt adóhatóság”, az ANAF utasította el az állammal szembeni tartozások kifizetését, utóbb pedig a bíróság nem fogadta el a hitelezőkkel szembeni törlesztésre kidolgozott gzadasági stratégiát.

A 2000-es években a Sorin Ovidiu Vântu üzletember által alapított hírtelevízió élére 2010-ben került Cozmin Gușă, és 2011-ben kértek csődvédelmet a részvénytársaság számára. Az ANAF múlt év végi adatai szerint a cég több mint 129 millió lej tartozást halmozott fel adóhátralékok, büntetőkamatok, kötelező egészégbiztosítási és a társadalombiztosítási hozzájárulások címén.

Sajtóhírek szerint Cozmin Gușă a Geopol Internațional nevű vállalata révén a Realitatea Plus nevű tv-csatornára kapott licencet 2015-ben az Országos Audiovizuális Tanácstól (CNA), ezért elképzelhető, hogy abba „menti át” a Realitatea TV-t.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?