Az RMDSZ nem támogatja az aranytartalék hazahozatalát

Az RMDSZ felsőházi frakciójának tagjai valószínűleg tartózkodni fognak, de semmi esetre sem támogatják voksukkal az ország aranytartalékának hazahozatalát célzó törvénymódosító javaslatot – jelentette ki a Maszolnak Tánczos Barna szenátor a hétfői szavazás előtt.

A szenátus a délutáni órákban dönt első házként a Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök által beterjesztett tervezetről. Tánczos Barna, a felsőház költségvetési  és pénzügyi szakbizottságának tagja felidézte, hogy hosszú vita bontakozott ki a testületben a törvénymódosításról. Az egyik vélemény szerint az országnak a gazdasági megítélése szempontjából előnyös, ha a külföldön letétbe helyezett aranytartaléka egy megbízható helyen van, a kezdeményezők szerint azonban éppen az jelenti a stabilitást és a kiszámíthatóságot a külföldi befektetők szemében, ha itthon tartja az aranya nagy részét.

„Az RMDSZ nem támogatja az aranytartalék hazahozatalát. Szerintem egy részletesebb, alaposabb vitának kellett volna megelőznie ezt a döntést, ezért én tartózkodtam a szakbizottsági szavazáson” – magyarázta Tánczos Barna. A politikus hozzátette, hogy az RMDSZ szenátusi frakciója is „nagy valószínűséggel tartózkodni fog a plénumi szavazáson”, de semmi esetre sem áll pozitívan a kezdeményezéshez.

Az RMDSZ-ben pénzügyi szakemberekkel folytatott egyeztetés nyomán született meg ez a döntés – tudtuk meg a szenátortól. „Az volt az egybehangzó vélemény: hagyni kell a Román Nemzeti Bankot, hogy döntsön ebben a témában, ami egyébként a jegybanknak is az álláspontja” – mondtaTánczos Barna. Megjegyezte azonban, hogy a jegybak hozzáállását finoman szólva furcsállotta a tárgyalások során: távolságtartónak, a konszenzust kevéssé keresőnek találta.

„Nem vártam el, hogy Mugur Isărescu kormányzó eljöjjön a szakbizottsági vitára, de még csak egy osztályvezetőt sem küldött, hanem valamelyik osztálynak a szakértőjét. Szerintem  ezolyan attitűd, ami nem engedhető meg a parlamenttel szemben” – méltatlankodott a szenátor, aki szerint jót tett a közbeszédnek, hogy vitát gerjesztettek a pénzügyi stabilitásról, a biztos fedezetet nem is annyira az aranytartalék garantálja egy országnak, mint inkább a kötvények és a valuta. „Az aranytartalék hangzatos, de nem annyira fontos” – jegyezte meg.

Miért van szüksége Romániának arra, hogy 61 tonna aranyat hazahozzon, vagy arra, hogy ekkora mennyiséget külföldön tartson? – kérdeztük korábban Bálint Csabát, az OTP Románia makrogazdasági elemzőjét. Az elemzést itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?