Ellenzi a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatokat

Elutasításra javasolta a kormány azt a két törvénytervezetet, amelyek a különböző és azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal jegyezzék be hivatalosan élettársi kapcsolatukat – közölte csütörtökön a Mediafax, amelyet az MTI szemlézett.

A kormány negatív véleményezésében azt állítja, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokról nincs kötelező uniós szabályozás és ilyenként „irreleváns”, hogy az unió 28 tagállama közül 22-ben létezik erre vonatkozó jogszabály és 13 uniós ország az azonos nemű párok házasságkötését is lehetővé teszi. Az EU-ban Románia mellett Bulgáriában, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában sem házasságkötés, sem bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem lehetséges az azonos nemű párok számára.

A bukaresti kabinet szerint a román törvényhozás világossá tette már az ország hozzáállását a „családi kapcsolatok” kérdéséhez, amikor olyan polgári törvénykövet (ptk.) fogadott el, amely a különböző nemű párok közötti házasságot tekinti az egyedüli hivatalosan is elismert együttélési formának. A kormány szerint a két törvénykezdeményezést már csak azért sem lehet támogatni, mert nem pontosítják azoknak a többletkiadásoknak a forrásait, amelyeket elfogadásuk jelentene – egyebek mellett az özvegyi nyugdíj kiterjesztése miatt – a társadalombiztosítási rendszer számára.

Mint ismert, március elején a szenátusban a szociáldemokrata többség elutasította az élettársi kapcsolatok hivatalossá tételéről szóló törvényjavaslatokat. Ezek egyikét ellenzéki törvényhozók egy csoportja, a másikat pedig a kisebbik kormánypárt, az ALDE egyik képviselője és egy független képviselő terjesztette a parlament elé. A törvényjavaslatokról a képviselőház hozza meg a végső döntést.

Az élettársi szerződés témája egy meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe: tavaly októberben a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról tartottak népszavazást, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult. A melegházasság legalizálásának alkotmányos ellehetetlenítését célzó polgári kezdeményezés a ptk. előírásait emelte volna az alaptörvénybe. A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek jegyezték be.

Kapcsolódók

Kimaradt?