114-es rendelet: az USR parlamenti vizsgálóbizottság létesítését kéri

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán kérést nyújtott be a képviselőház házbizottságához, amelyben követeli egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az adóügyi intézkedésekről szóló, 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet elfogadása kapcsán, mivel azzal "aláássák Románia gazdasági és stratégiai érdekeit", jelentette be Cristina Prună, az USR képviselőházi frakciójának vezetője. 

"Az USR a Népi Mozgalom Párttal (PMP) és más független képviselőkkel együtt benyújtott a házbizottsághoz egy parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását célzó kérést, mivel úgy véljük, a 114-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásával aláássák Románia gazdasági és stratégiai érdekeit. (...) A rendelet azonnali veszéllyel jár az elektromos energia és a földgáz piacára, amire az Európai Bizottság is figyelmeztetett a román kormányhoz címzett március 7-ei értesítésében. Úgy gondoljuk, a 114-es rendelet káros következményekkel járhat az ország energetikai biztonságára" - állította Prună.

Rámutatott, a földgáz árának maximálása, amely az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) múlt heti rendeletével lépett érvénybe, nem a fogyasztóknak kedvez, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) politikai klientúrájának. Az intézkedés ugyanakkor meggátolta a legnagyobb beruházást, amely a Fekete-tengerben levő földgáztartalék kitermelését célozta volna, és ezzel Románia kieszközölte a kötelezettségszegési eljárás elindítását maga ellen, fűzte hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miért nem írta alá a parlamenti vizsgálóbizottság megalakítására vonatkozó kérést, Prună azt válaszolta, hogy ez volt a liberálisok döntése. 

(Címlapfotó forrása: ziarulexclusiv.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?