Folyékonyan beszél magyarul a Pro Románia párt egyik EP-jelöltje

Victor Ponta pártelnök, Corina Creţu európai uniós biztos és Mihai Tudose volt miniszterelnök foglalja el a Pro Románia párt európai parlamenti jelöltlistájának első három helyét – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Ponta. A párt színeiben a Moldovai Köztársaság korábbi miniszterelnöke, a magyar nyelven folyékonyan beszélő Iurie Leancă is mandátumhoz juthat. 

A Pro Románia elnöke tájékoztatása szerint a listán szerepel Iurie Leancă, Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu, Ionela Danciu is. A sor élén Victor Ponta neve található, erre a pártelnök szerint azért volt szükség, hogy „legitimálja az egész jelöltlistát”. 

Corina Creţu uniós biztos lesz „a listán a második, de az első EP-képviselő a Pro Románia színeiben” – fogalmazott az alakulat vezetője, aki úgy véli, hogy fontos harc folyik Romániában annak bizonyítására, hogy a szociáldemokrácia Európa-pártiságot jelent, nem pedig nacionalizmust, populizmust, fejlődés- és Európa-ellenességet. 

A negyedik, tehát a felmérések szerint még befutóhelyen indul EP-képviselői mandátumért Iurie Leancă, a Moldovai Köztársaság korábbi miniszterelnöke. Victor Ponta a sajtótájékoztatóján elmondta, pártjuk minden románt képviselni akar, Iurie Leancă-t pedig nagyon jó románnak tartja. „Az ő és az én miniszterelnöki mandátumom egy időre esett, ő tette a legfontosabb és legkomolyabb dolgokat Moldováért” – vélekedett.

Iurie Leancă neve ismerős lehet a magyaroknak, hiszen öt évvel ezelőtt vált virálissá egy videó, amelynek tanúsága szerint a politikus folyékonyan beszél magyarul. Cristian Tabără műsorvezető kérdésére reagálva azt mondta: „én büszke vagyok, hogy magyar nyelvet tanultam, mivel még egyszer, nagyon szép nyelv és szeretem ezt a nyelvet”. A tanulmányait Moszkvában folytató, majd az Egyesült Államokban nagyköveti tisztséget is betöltő Leancă a magyar mellett román, orosz, angol, francia és bolgár nyelven is beszél.

Az alakulat jelszava az EP-választási kampányban a „Büszkék vagyunk románságunkra, büszkék vagyunk európaiságunkra”.

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?