Dragnea: az Amerikai Egyesült Államokkal meglehetős, de nem jó a kapcsolat

Az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti kapcsolat az USA részéről „meglehetős, nem jó” – állítja Liviu Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezése kapcsán azt mondta hétfőn egy televíziós műsorban, hogy Johannis elnök maga sem tudja, mit akar, hiszen nem mondja ki sem azt, hogy nem ért egyet a költöztetéssel, sem azt, hogy egyetért vele. Meglátása szerint az államelnök egyrészt azt a látszatot akarja kelteni, hogy támogatja Izraelt és az Amerikai Egyesült Államokat, ugyanakkor azonban az Európai Uniónak is meg akar felelni, amely még nem alakított ki hivatalos álláspontot az ügyben.

„Izraelnek ebben az időszakban nagy szüksége van barátokra, igazi barátokra. És azok az igazi barátok, akik a fontos pillanatokban a segítségére sietnek. Nagyon jó a kapcsolatunk Izraellel, az ebben rejlő potenciál pedig óriási” – nyomatékosította Dragnea.

Az Amerikai Egyesült Államokkal való kapcsolatról a PSD-elnök azt mondta, hogy az „meglehetős, nem jó”. „A mi részünkről nagyon jó, az ő részükről azonban csak meglehetős. Az itteni nagykövetségnek egyfajta üzenete, retorikája, viszonyulása van, az ottani adminisztrációnak másfajta. Ha azonban vonalat húzunk, azt tapasztaljuk, hogy Romániának mindebből nem származik túl nagy gazdasági, stratégiai előnye. Számunkra azonban az USA óriási biztonsági garanciát jelent, amellyel nem szabad játszani” – fogalmazott Dragnea az Antena 3 televízió műsorában.

Előzmények

Mint ismert, Viorica Dăncilă vasárnap jelentette be, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik Románia izraeli nagykövetségét. A kormányfő az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciáján azt mondta, az általa vezetett kormány felmérte Románia izraeli nagykövetsége elköltöztetésének célszerűségét. „Örömmel jelentem be ma, az AIPAC hallgatósága előtt, hogy miután országom minden illetékes, alkotmányos döntéshozója kielemezte a kérdést és konszenzusra jutott, én, Románia miniszterelnöke, valamint az általam vezetett kormány el fogjuk költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába” – mondta.

Az Államelnöki Hivatal erre való reakcióként kiadott közleményében leszögezte, Viorica Dăncilă nyilatkozatai ismét a miniszterelnök „teljes tudatlanságát” bizonyítják a külpolitika terén. „Abbéli igyekezetében, hogy jogot formáljon egy olyan döntésre, amely nem csak a román kormány hatásköre, ahogyan azt el szeretné hitetni, Viorica Dăncilă nyilatkozatokat tesz olyan kérdésekben, amelyekben nem született kompromisszum” – fogalmazott a közlemény, amelyben ugyanakkor leszögezik, a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről csak azt követően hoznak döntést, hogy minden, a külpolitika és nemzetbiztonság területén érdekelt fél kifejti véleményét. Beszélt az elnök a témáról egy hétfő esti konferencián is, hangsúlyozva, hogy nyilatkozatával a kormányfőnek sikerült „tönkretennie” Románia kapcsolatát az arab világgal.

A Szociáldemokrata Párt hétfő esti közleményében elítélte az államfőnek a miniszterelnököt bíráló nyilatkozatát. A közlemény szerint Johannis „támadásai” az elnök diplomácia terén való amatőrizmusáról tanúskodnak, és nem szolgálják az ország érdekeit. A PSD rámutat, Románia több más külpolitikai téma kapcsán is Izraelnek kedvező álláspontot képviselt, ezt azonban sosem tekintették az arab világgal szembeni ellenséges magatartásnak. Hozzátették: Klaus Johannisnak inkább biztosítania kellene a megfelelő intézményes keretet ahhoz, hogy Románia világos és egyértelmű álláspontot alakítson ki e téma kapcsán, „mert bármilyen döntésnél rosszabb az, ha nem születik döntés”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?