Elvetette a szenátus az alkotmányellenesnek minősített közigazgatási törvénykönyvet

Újbóli megfontolás után hétfőn elutasította a szenátus plénuma a közigazgatási törvénykönyvet, amely speciális nyugdíjakat irányozna elő a helyi választott képviselőknek.

A jogszabályt 2018 novemberében minősítette teljes egészében alkotmányellenesnek az alkotmánybíróság. Korábban a képviselőház és a szenátus különbizottságai együttes ülésen fogalmaztak meg negatív véleményt a közigazgatási kódexről, ezt az álláspontot egyhangúlag (91 szavazattal) jóváhagyta a felsőház plénuma.

Az alkotmánybíróság 2018 november 6-án teljes egészében alkotmányellenesnek minősítette a közigazgatási törvénykönyvet, amely speciális nyugdíjakat irányozna elő a helyi választott képviselőknek.

Az alkotmánybíróság akkori közleménye szerint a testület egyöntetű szavazattal adott helyt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint Klaus Iohannis államfő által emelt alkotmányossági kifogásnak. „Az alkotmánybíróság egyrészt megállapítja, hogy a törvényt anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna a Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal (CES), másrészt a törvény elfogadásának folyamatában sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve" írta az alkotmánybíróság tavaly novemberi közleményében.

A törvénykönyv ellen Klaus Johannis államfő 2018. július 31-én emelt alkotmányossági kifogást. Az elnök indoklása szerint alkotmányellenes az a mód, ahogyan a törvénykönyvet a parlament elfogadta, mert a képviselőház olyan fontos változtatásokat eszközölt, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátusnak nem volt alkalma megvitatni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy nincs rendezve a fölé- és alárendeltség a miniszterelnök és a miniszterek között.

Az államfő szerint ellentmond az alkotmánynak az az előírás, amely szerint biztosítani kell a kisebbségek anyanyelvhasználatát azokon a településeken is, ahol ezek számaránya nem éri el a húsz százalékot.

A PNL és USR óvása szerint ellentmond az állampolgárok közötti egyenlőség elvének az a cikkely, amely speciális nyugdíjakat biztosít a helyi választottaknak. Mindezek mellett a törvénykönyv lehetőséget teremtene arra, hogy a most magas rangú köztisztviselők által betöltött fontos tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki embereket, ami ellentmond a közigazgatás politikamentesítésére tett európai uniós vállalásnak érveltek az óvás megfogalmazói. A törvénykönyvet a képviselőház is újbóli megfontolásnak fogja alávetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?