Jogerős: nem követett el fegyelmi vétséget Laura Codruţa Kövesi

Két fegyelmi eljárásban is jogerősen felmentette hétfőn a román legfelsőbb bíróság Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyészt, aki ellen több ügyben is eljárás indult, amióta kiderült, hogy esélyesként pályázik az európai főügyészi tisztségre.

Az egyik fegyelmi eljárást azért kezdeményezte ellene a bírák és ügyészek munkáját ellenőrző Igazsszolgáltatási Felügyelet (IJ), mert 2017-ben Kövesi megtagadta, hogy a 2009-es elnökválasztás ügyében vizsgálódó parlamenti különbizottság elé járuljon, mondván: az ügyészek egy másik hatalmi ághoz tartoznak.

A másik fegyelmi eljárásban azért akarta felelősségre vonni az IJ Kövesit, mert álláspontja szerint megsértette az összeférhetetlenségi előírásokat, amikor kinevezett egy bírót a DNA vizsgáló testületébe. Az eljárásokat alaptalannak minősítette korábban a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege, az Igazságszolgéltatási Felügyelet azonban nem hagyta annyiban a dolgot: ezért került mindkét ügy a legfelsőbb bíróság elé, amely hétfőn elutasította az IJ fellebbezéseit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?