FRISSÍTVE – Kártérítést adna a kormány a romániai holokauszt-túlélőknek

A romániai zsidó közösséget érintő három fontos törvénytervezetet készül benyújtani a parlament elé a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte az Amerikai Egyesült Államokban hivatalos látogatáson lévő Viorica Dăncilă miniszterelnök. FRISSÍTÉS: Egy zsidótörténeti és holokauszt-múzeum megnyitását is tervezik.

A kormányfő az Amerikai–Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciáján jelentette be, hogy a PSD és a képviselőház elnöke, Liviu Dragnea jogszabálytervezeteket fog benyújtani annak érdekében, hogy román állampolgárságot kaphassanak azok a zsidók, akik a kommunizmus ideje alatt hagyták el az országot, továbbá kártérítésben és különnyugdíjban részesüljenek a romániai holokauszt-túlélők.

A harmadik tervezet arra vonatkozik, hogy a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének szakértői hozzáférhessenek az állami levéltárakhoz, hogy kutathassák a múltat és kideríthessék a közösségükkel kapcsolatos teljes igazságot az első és második világháború időszakáról.

FRISSÍTÉS: Az AIPAC konferenciájának Viorica Dăncilă megbeszélést folytatott Morton Fridman AIPAC-elnökkel, Howard Kohr ügyvezető igazgatóval és Stephen Schneider nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóval. A kormány közleménye szerint a tárgyalások során a miniszterelnök az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség fontosságát hangsúlyozta, valamint Románia elkötelezettségét az Izraellel fenntartott partneri kapcsolatban. Dăncilă megerősítette, hogy „Románia elhivatottan harcol az antiszemitizmus és az intolerancia mindennemű megnyilvánulása ellen”, ennek érdekében a kormány ütemtervében több, a holokauszt emlékére szervezett esemény szerepel, többek közt egy zsidótörténeti és holokausztmúzeum megnyitása Bukarestben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?