Székelyföldön szapulta Orbán Viktort Traian Băsescu

Nem tagadta, de nem is erősítette meg Traian Băsescu azokat a sajtóhíreket, miszerint EP-képviselői mandátumra pályázna. Marosvásárhelyen az Európai Unió kilátásai témában tartott előadást a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) meghívására.

Románia korábban kétszer is megválasztott államfője számára reális vonzereje lehet a brüsszeli munkának, hiszen a romániai aktuálpolitikában pártjának meglehetősen behatároltak a lehetőségei, közvéleménykutató cégek szerint az sem biztos, hogy eléri az öt százalékos küszöböt az EP-választásokon. Amikor ezzel szembesítették marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) tiszteletbeli elnöke és szenátora csak annyit mondott, hogy erre május 26-át követően bőven elég lesz majd visszatérni, szerinte egyébként biztosan jól fognak szerepelni a választásokon.

 

Eugen Tomac PMP elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy három mandátum megszerzését is reálisnak tartják, holott ahhoz vélhetően el kell érni a kilenc százalékot. Hogy ez sikerüljön, illetve hogy a számukra negatív forgatókönyvet elkerüljék, mindent bevetnek: Eugen Tomac és Traian Băsescu mellett Marius Pașcan ügyvezető elnök, Maros megyei parlamenti képviselő is erőteljesen kampányol. Óriásplakátjaival tele van a megyeközpont, és nem mulaszt el egy lehetőséget sem, hogy a magyar közösség ellen uszítson.

Érdekesség, hogy Traian Băsescu előzőleg politika-mentesnek ígért előadását az egyébként a MOGYTTE-n kommunikációt oktató Pașcan három kamerás média csapata PMP-s logóval ellátva élőben közvetítette a Facebookon.

A korábbi államfő nem bírta sokáig, és aktuálpolitikai témákban is állást foglalt: európéernek állította be önmagát és pártját, bírálta az euroszkeptikusokat és populistákat. Ezek közé sorolja Orbán Viktor magyar kormányfőt is, akiről elmondta, egykor baráti volt közöttük a viszony, de ez megromlott, amiért a magyar kormány támogatja a székelyeket az autonómia törekvésükben. Băsescu és a nála jóval radikálisabb Pașcan közkedvelt mantrája egyébként, hogy Románia egységes, oszthatatlan és szuverén nemzetállam. Egyikük sem következetes viszont, amikor a Moldovai Köztársaságról van szó. A PMP ugyanis lelkes támogatója az egyesülésnek, emiatt Băsescut korábban már megfosztották moldovai állampolgárságától is.

Ribbentrop-Molotov paktum „bűnös”, Trianon nem

Újságírói kérdésre reagálva Băsescu kifejtette: a Moldovai Köztársaság lakói „román állampolgárok, akiket a Ribbentrop-Molotov paktum távolított el az országuktól”. Érezve az ellentmondást rögtön a Trianoni békediktátumon kezdett gúnyolódni.

A korábbi államfő szerint egyébként a magyarok nem is akarnak autonómiát, ez csupán a politikusok hangulatkeltése. Hosszasan magyarázta, hogy milyen jó viszonyt ápolt államfőként a „Románia magyar nemzetiségű állampolgáraival”. Ebben sem maradt sokáig következetes: Benedek Imre szívsebész, professzor kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy Románia nem tartja tiszteletben a saját adófizetőit, amikor egy előzetesen a magyarok által és egy magyarok számára létrehozott egyetemen erre vonatkozó törvény ellenére sem hozzák létre az önálló magyar főtanszéket, és a magyar közösség egyetem belüli arányát szisztematikusan csökkentik, Traian Băsescu jól érzékelhető kárörömmel kérdezte, hogy hát ő akkor mit csináljon? Az „européer” volt államfő tehát úgy akar egy színes, és sokszínű Európa tagja lenni, hogy Romániában ennek ellenkezőjét akarja elérni.

Kapcsolódók

Kimaradt?