Biró Zsolt szerint az MPP-nek be kellett volna érnie a negyedik hellyel az RMDSZ listáján

A magyar választók távolmaradása a román pártok jelöltjeinek kedvezne, ezért az európai parlamenti választáson való részvételre buzdít Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-listán bejutott Maros megyei parlamenti képviselője.

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a poltikus pénteken úgy fogalmazott: a választástól való távolmaradás a román pártokat juttatná lépéselőnyhöz, ezért az RMDSZ-lista megszavazása az egyetlen opció a magyar választók számára.

„Nem dőlhetünk hátra, ott kell lennünk mindannyiszor, amikor a közösségünk megkérdeztetik, és én azt gondolom, hogy a május 26-i választások alkalmával az erdélyi magyarságnak egyértelmű választ kell adnia, meg kell mutatnia a román többség számára is, hogy mi itt megkerülhetetlen tényező vagyunk” – jelentette ki az MPP korábbi elnöke.

Biró szerint „Erdélyben még nem érett meg a helyzet, hogy ne etnikai alapon hozzunk döntést egy választás alkalmával”. Kijelentését azzal indokolta, hogy a román pártok folyamatosan gáncsolják a magyar törekvéseket, a Szövetség Románia Megmentéséért (USR) például a valódi arcát szerinte azzal mutatta meg, hogy a kétes múltú Dacian Cioloșsal és pártjával szövetkezett a választásokra. „Az elnök egyértelműen bizonyította hogy a magyar közösséggel nem törődik, a kormányfő meg jobban tette volna, ha hallgatott volna” – utalt Klaus Johannis március 15-i „hallgatására”, illetve Viorica Dăncilă üzenetére.

Nem csak a román politikusokat bírálta a honatya. Biró szerint elhibázott volt a korábban általa is vezetett Magyar Polgári Párt döntése, hogy előbb kért befutóhelyet, és csak azt követően állt elő a koalíció ötletével, miután az RMDSZ vezetői kifejtették: nem tartják méltányosnak az igényt, mert az MPP nem bírja az erdélyi magyar társadalom felének, vagy harmadának támogatását. Szerinte az MPP érdeke lett volna a koalíciós lista akkor is, ha például csupán csak a negyedik, nem befutó helyen szerepel a jelöltjük. A Maros megyei parlamenti képviselő szerint egy markáns jelölttel kellett volna előállnia az MPP-nek, aki a kampányban való részvétellel a párt esélyeit növelte volna a 2020-as önkormányzati választásokra.

Biró szerint az MPP értékeivel teljesen összeegyeztethető Vincze Loránt EP-képviselőjelölt eddigi tevékenysége. Emlékezetetett: Vincze a által vezetett Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójában (FUEN) az MPP is tevékenykedett, és a sikerre vitt kisebbségogjogi európai polgári kezdeményezés (Minority Safepack Innitiative) aláírásgyűjtő-kampánya jó kilátásokkal kecsegtet a következő EP-ciklusra nézve, emiatt is fontos, hogy legyenek erdélyi magyarok Brüsszelben. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését is stratégiai fontosságúnak tartja, amely mögé szerinte minden magyar szervezetnek fel kell sorakoznia.

Korábban Mezei János MPP-elnök, az RMDSZ-el való tárgyalások megfeneklését követően azt mondta: a kampányban nem vesznek részt, de arra biztatják szimpatizánsaikat, hogy menjenek el szavazni, és úgy szavazzanak, hogy minél erősebb magyar képviselet legyen az Európai Parlamentben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?