Újratárgyalta a képviselőház a helyi választott tisztségviselők jogállására vonatkozó tövényt

Újratárgyalta és ismét elfogadta szerdán a képviselőház a helyi választott tisztségviselők jogállását szabályozó tövényt módosító tervezetet, amelynek egyik előírását alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság, ezért került vissza a parlamentbe. 

A jogszabály ellen Klaus Johannis államfő emelt óvást tavaly júniusban, többek között azt a módosítást kifogásolva, miszerint az érdekellentét olyan esetekre korlátozódott volna, amikor a helyi választott tisztségviselők annak tudatában szavaznak meg egy őket előnyben részesítő határozatot, hogy voksuk döntő jelentőségű. Iohannis érvelése szerint semmiféle szavazás esetén nincs mód előre látni, hogy egy szavazat döntő lesz-e vagy sem. "Az új szabályozás ellehetetleníti az érdekellentét fennállásának megállapítását, mivel az, hogy egy voks döntő-e vagy sem, csak a szavazás után derül ki" - állt az indítványban. Eme kifogásának helyt adott a taláros testület, így a képviselőház módosította a cikkelyt. 

A tervezet többi részén nem változtattak a képviselők, így az az előírás is érvényben marad, amelynek értelmében az érdekellentétre vonatkozó szabályok megsértése fegyelmi vétségnek minősül és az érintettek juttatásának 10 százalékkal való csökkentésével jár legtöbb hat hónapon át. 

A képviselőház első házként tárgyalta a törvényt, a szenátus szavaz róla döntő házként. 

Kapcsolódók

Kimaradt?