Horváth Anna: az RMDSZ ellenzi a kétfordulós polgármester-választást

Akár 10-20 százalékkal is csökkenthetne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha újra bevezetnék a kétfordulós polgármester-választást Romániában – jelentette ki a Maszolnak Horváth Anna.

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökét arra reagáltattuk, hogy Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közvitát kezdeményezett hétfőn kétfordulós rendszer visszaállításáról. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője azzal érvelt, hogy az egyfordulós rendszer „a nagy pártokat juttatja meg nem érdemelt előnyhöz”.

Horváth Anna emlékeztetett: ez a kérdés néhány év leforgása alatt másodszor került terítékre, mert a 2016-os önkormányzati választások előtt is felmerült a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetése. Az RMDSZ álláspontja nem változott: ragaszkodik a jelenlegi, egyfordulós rendszerhez.

„Itt a politikai szereplők saját érdekeiket tartják szem előtt, ez nem ideológiai kérdés. A kétfordulós rendszer valóban a kisebb pártokat érinti inkább hátrányosan” – utalt Tăriceanu érveire. Ám az RMDSZ és az erdélyi magyar közösség rosszul járna a kétfordulós rendszerrel, mert a polgármester-választás második fordulójában a román pártok rendszerint összefognak a magyar jelölt ellen, és a közös román jelölt nyeri el a tisztséget – magyarázta az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

„Álláspontunk nagyon is racionális érvekre alapozódik. Számításaink szerint akár 10-20 százalékkal is csökkenthetne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha újra bevezetnék a kétfordulós polgármester-választást” – jelentette ki Horváth Anna.

A PSD is ellenzi

Mint ismert, 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa az országban, és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést eddig csak az ellenzéki pártok szorgalmazták, mivel úgy értékelik, az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását segíti, így főleg a kormány vezető erejét képező szociáldemokratáknak (PSD) kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A PSD azzal érvel a második forduló ellen, hogy az többnyire "negatív" szavazat eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire a valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

Az egyfordulós rendszer bevezetésének évében, 2012-ben a magyar pártok jelöltjeinek és az általuk támogatott függetleneknek összesen 212 településen sikerült polgármesteri tisztséget szerezniük, 17-tel több helyen, mint négy évvel korábban. A legutóbbi, 2016-os önkormányzati választásokon 210 településen választottak a magyar pártok által jelölt vagy támogatott polgármestert Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?