Johannis szerint ostrom alatt áll az igazságszolgáltatás

Ostrom alatt van az igazságszolgáltatás, joggal tiltakoznak a bírák és ügyészek – jelentette ki Klaus Johannis az One World Románia Egyesület által szervezett nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál és emberjogi konferencia keretében tartott keddi fórumon.

Az államfő a bírák és ügyészek iránti tiszteletét fejezte ki, amiért – szavai szerint – kiálltak az igazságszolgáltatás függetlensége mellett. „Nagyon helyesen cselekedtek, akik kimentek az utcára, hogy felhívják a figyelmet arra, ami történik. Példátlan ostrom indult az igazságszolgáltatás, az igazságszolgáltatás függetlensége ellen” – fogalmazott az elnök a vitatott, idei 7-es számú igazságügyi kormányrendeletre célozva.

Johannis szerint a kabinet megpróbálja a korrupt politikusok érdekeinek alárendelni az igazságszolgáltatást azóta, hogy a nagyobbik kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) hatalomra került. „Egy politikai klikk, amelyik most történetesen hatalmon van, s amelynek tagjai közül többnek bűnvádi dossziéja van, megpróbálja maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást. És nem csak a 7-es számú kormányrendeltről van szó, az csak az utolsó csepp volt a pohárban. Az egész szervezett támadás szinte a legelső naptól kezdődött, amióta a PSD átvette a hatalmat, a 13-as rendelettel. Azóta folyamatos ostrom alatt van az igazságszolgáltatás. Ki kell mondanunk ezeket a dolgokat, mert máskülönben ostobáknak néznek bennünket” – fejtegette.

A kormány fejlesztéseit – pontosabban azok hiányát – is kritizálta az államfő, aki szerint teátrális pótcselekvés, látszatmunka folyik csak. „Számolatlanul kaptuk az ígéreteket az infrastruktúra nagyléptékű fejlesztésére, amelyek nincsenek sehol. Önöknek nem volt furcsa, hogy amikor március 15-én országszerte 15 perces tiltakozást hirdetett a civil szféra az autópályák hiánya miatt, éppen akkor dolgoztak valamelyik sztrádán, de amiként véget ért a tüntetés, a munka is abbamaradt? Tehát színház az egész, úgy csinálunk, mintha csinálnánk valamit” – mondta Johannis.

A gazdaság béklyójának nevezte a tavaly 114. számú sürgősségi kormányrendeletet, amely többek között tartalmazza a „kapzsisági adó” néven hírhedté vált illeték kivetését a bank-, távközlési és energiaszférára. „Ez több létfontosságú gazdasági szektort térít le a helyes útról. Mindegy, hogy neked tetszik-e egyik-másik gazdasági ágazat vagy sem, az egész csak akkor működik, ha részegységenként is működik. Azt, ahogy a társadalmat semmibe véve kormányoz a PSD, tűrni sem lehet, nemhogy dicsérni” – állapította meg az államfő.

„Valamennyien látjuk, hogy rosszul mennek a dolgok, de ők elmagyarázzák a tévében, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaánban élünk. Már elnézést, de én életem éppen felét egy olyan korszakban éltem le, amikor leírták, hogy arany jövő vár ránk. Nem az volt, sötét jövőnk volt. 1989-ben ebből elegünk lett, és leváltottuk a rendszert. Én nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy azt halljam a kormánytól, hogy minden szenzációsan jó, csak mi rosszul értelmezzük. Tehát mindenki más hibás, hibásak az idegenek, a multik, és természetesen, az ügyeletes hibás én vagyok, miattam nem épülnek az autópályák, a kórházak, én vagyok a hibás, hogy az iskolák hátsó udvarában van az árnyékszék. Jó, vállalom a részem, én vagyok Románia elnöke, és bizonyára nekem is van valamennyi felelősségem ezekért a hiányosságokért, de a megoldás biztos, hogy nem az államfő, hanem a kormány kezében van” – szögezte le Johannis.

Az államfő hozzátette: emiatt is a „demokrácia balesete a PSD”, amit azzal lehet elhárítani, ha az emberek elmennek szavazni. „Egy óránál nem telik többe, hogy éljünk a szavazati jogunkkal. A választásoktól való távolmaradással átengedjük a lehetőséget másoknak, hogy helyettünk döntsenek” – mondta, kifejtve, hogy „a demokrácia azt feltételezi, hogy a hatalmat a polgárok érdekében szerzed meg”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?