FRISSÍTVE - Kijavították a hibát az Udvarhelyszéki RMDSZ székelyesre vett kampányüzenetében

A „Hallám” után nem került vessző, az „Ejsze” után pedig fölöslegesen került az Udvarhelyszéki RMDSZ „székelyesre” vett kampányüzenetében. FRISSÍTÉS: A vesszőhibákat kijavították.

A megszokottól eltérő kommunikációval szólította meg a választókat az Udvarhelyszéki RMDSZ. A jellemzően udvarhelyszéki székelyes tájszavakat tartalmazó üzenetet és egy székely gazdát ábrázoló nagy méretű pannók a közelgő európai parlamenti választásra való részvételre buzdítanak. Az óriás-reklámhordozók Udvarhelyszék településein, illetve Székelyudvarhelyen bukkantak fel, és a város lakónegyedeinek postaládáira is jutott hasonló tartalmú matricákból. Szépséghibája a kampányüzenetnek, hogy vesszőhibákat tartalmaz.

Maszol megkeresésére Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke elmondta, az európai parlamenti választások közeledtével szerették volna felhívni a lakosság figyelmét arra, mennyire fontos részt venni a szavazáson. Bár az RMDSZ-nek lesz központilag irányított kampánya, úgy gondolták, a támogató aláírásgyűjtések végéhez közeledve „még adnak egy lökést” a kampány ezen szakaszának is.

Az aláírások egyébként szépen gyűlnek, egy héttel az aláírásgyűjtés lezárta előtt néhány tucattal kevesebb támogató kézjegy gyűlt össze, mint négy évvel ezelőtt. Bíró elmondta: olyan plakátot terveztek, amire az emberek felkapják a fejüket, eltér a megszokott sémáktól. A pannókon megjelenő tájszavak specifikusan Udvarhelyszékre jellemzők. „Hallámfalvának” is nevezik Székelyudvarhelyt a más tájakon élők, a „Jösztök-é?” szintén nagyon jellegzetes kifejezésforma, az „Ejsze” szócskát pedig egy székelynek sem kell bemutatni.

A plakátokon megjelenő székely bácsi ad még egy plusz vizuális megerősítést a szavak mellé, emellett kifejezi, hogy a választások tétje az is, sikerül-e elérni az Európai Parlamentben, hogy a jelenlegi mezőgazdasági támogatások mértéke ne csökkenjen – magyarázta a politikus.

Kérdésünkre Bíró Barna Botond elmondta: tudnak a vesszőhibáról, elismerik, hogy helyesen a „hallám” szócska után oda kellett volna tenni az írásjelet. Hogy mégsem történt meg, annak egy utolsó ellenőrzés elmaradása az oka. Összesen 11 helyen láthatóak a pannók Székelyudvarhelyen és környékén, valamint 250 lakás bejáratánál lévő reklám-tartókra került a matricákból.

A „Hallám” kifejezés egyébként az RMDSZ más programjában is használatos, a jelenleg zajló Gazdafórum Karaván jelmondata: „Hallám, idén hogy lesz?” Igaz, ott helyén a vessző.

FRISSÍTÉS: Bíró Barna Botond csütörtökön a Facebook-oldalán közölte: kijavították a vesszőhibákat az óriásplakátokon. "A vesszőt mi kitettük, de az i-re a pontot tegyük fel együtt május 26-án!" – írta a politikus.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?