Az ALDE módosítaná, az RMDSZ elhalasztaná, az ellenzék elutasítja a 114-es rendeletet

Igen eltérő véleményeket fogalmaztak meg a parlamenti pártok hétfő este a képviselőházban a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) módosítaná, az RMDSZ elhalasztaná a jogszabályt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) érvénytelenítené, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) használhatatlannak tartja a jogszabályt.

Eusebiu-Manea Pistru-Popa, az ALDE nevében azt mondta, hogy az érintettekkel való tárgyalásokat követően „bizonyos módosításokra sor kerül”, de a 114-es kormányrendeletet nem érvénytelenítik. Hozzátette: az ALDE „nem fogja megengedni”, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét „szétverjék”.

A képviselőház a hétfőn vitatta meg az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, amelynek címe: "A PSD kapzsisága aláássa a nemzetgazdaságot". Az USR, PNL és PMP kezdeményezte indítványról a képviselőház szerdai plenáris ülésén szavaznak.

Benedek Zakariás RMDSZ képviselő úgy vélekedett, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet széleskörű parlamenti vitának kell alávetni és azokat a pontokat, amelyek zavart okoznak az energetikai és bankrendszerben, el kell halasztani.

Bogdan Huţucă PNL-képviselő a rendelet érvénytelenítését sürgette, mert „rendellenességet” okoz a gazdaságban. Véleménye szerint az, hogy egy makrogazdasági változást kiváltó rendeletet három hónapon belül módosítanak, a 'piromániás tűzoltó' esetét idézi.

Cosette Chichirău USR képviselő szerint a rendelet „abszurd” intézkedéseket tartalmaz és azt kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztertől, hogy „stabil kormányzásról” gondoskodjék. A képviselő szerint érthetetlen, hogy a bankokra kivetett adót egy szabadpiac által alakított paraméterhez kötik, és annak sem látja értelmét, hogy az energiavállalatok megadóztatásával az állam „egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt”.

Cristina Prună, az USR frakcióvezetője, a „jóérzés cikkelyére” hivatkozva kérte a vita elhalasztását, miután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nem várta meg az ülés végét, hanem elhagyta a termet, de Eugen Nicolicea ülésvezető nem adott helyet a kérésének. Adrian Mihăiţă Todoran PMP-s képviselő úgy vélekedett, hogy a PSD nem váltotta be az adókedvezményekre vonatkozó ígéreteit.

Kapcsolódók

Kimaradt?