Referendumot akar az EP-választások napján az USR

Az alkotmánybíróság szerdai döntésével megnyílik a lehetőség arra, hogy május 26-án, az európai parlamenti választásokkal egyidejűleg megtartsák a romániai igazságüggyel kapcsolatos népszavazást is - jelentette ki Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az alkotmánybíróság szerdán Klaus Johannis államfőnek adott igazat abban a kérdésben, hogy az EP-választásokkal egy időben népszavazást is lehet tartani. „Ebben a pillanatban gyakorlatilag megnyílik az út az előtt, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokkor megtartsuk az igazságügyre vonatkozó referendumot is, amelyre alapvető szüksége van Romániának” - mondta az USR elnöke.

Hozzátette: az USR-PLUS 2020 választási koalíció bízik benne, hogy Klaus Johannis kezdeményezni fogja a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezésre alapozó népszavazást. Így lehetőség nyílna rá, hogy május 26-án „a romániai állampolgárok nemcsak az európai parlamenti képviselőikről döntsenek, hanem egy olyan Romániáért is szavazzanak, amelyben az elítéltek nem rendelkezhetnének többé Románia költségvetéséről, nem dönthetnének többé a román állam által követendő irányról, és nem kísérelhetnék meg többé kivezetni az országot Európából” - vélekedett Barna.

 

Az USR vezetője rámutatott, a referendum sikeressége esetén alkotmányba foglalnák, hogy jogerősen elítélt személyek nem jelöltethetik magukat a következő választásokon.

PNL: Johannisra kell bízni a döntést

Dan Barna kijelentésére bírálóan reagált Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője. „Románia elnökének döntésére kell bízni, hogy mikor szervezi meg ezt a referendumot, és értékelnénk, ha többé nem adnának tanácsokat az államfőnek arra vonatkozóan, hogy miként szervezze meg ezt a népszavazást, mert ő nagyon jól tudja, mit kell tennie ezzel kapcsolatban” - mondta Andronache.

Az államfő 2017 februárjában kezdeményezett referendumot a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről, amikor több napon keresztül százezrek tüntettek országszerte a szociálliberális kormány ellen, amiért az sürgősségi rendelettel enyhített a büntetőjog korrupcióellenes szigorán. A közfelháborodás nyomására az akkor tisztségben lévő Grindeanu-kormány néhány napon belül visszavonta a rendeletet, ezért Johannis is meggondolta magát, hogy a népszavazást - amelyhez akkor megszerezte a parlament egyébként csak konzultatív jellegű hozzájárulását - a kormányoldallal folytatott politikai csatározása egy kiélezettebb pillanatában "vethesse be".

Az államfő nem erősítette meg, hogy az EP-választások napjára akarja kiírni a népszavazást, de az USR ezt sürgeti. Johannist semmi sem kötelezi, hogy kiírja a korábban bejelentett referendumot, mint ahogy az is lehetséges, hogy nem májusra, hanem az év végi elnökválasztásra tartogatja ezt a lehetőséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?