Alkotmányos az „ügyészek ügyészségének” működését előíró jogszabály

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán azt a beadványt, amelyet az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleg (SIIJ) beindítását előíró sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabály ellen nyújtott be két ellenzéki párt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tavaly december 18-án fordult az alkotmánybírósághoz a SIIJ működésének megkezdését előíró 2018/90-es sürgősségi kormányrendelet ügyében.

„Véleményünk szerint alkotmányellenes a rendelet szövege is, és az is, ahogyan elfogadták. Ugyanakkor kértük a bíróságot, hogy négy kérdéssel forduljon az Európai Unió Bíróságához, amely válaszában egyszer és mindenkorra tisztázná, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében összeállított jelentésben foglaltak köztelezőek-e vagy sem” - nyilatkozta akkor Ioan Cupşa liberális párti képviselő.

Stelian Ion USR-s képviselő úgy vélekedett, hogy az MCV-jelentésben foglaltak kötelező érvényűek és elmondta: „kemény” érveik vannak arra, hogy a kormányrendelet alkotmányellenes. Ezek közé sorolta, hogy megszegi a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, hogy nem veszi figyelembe az MCV-jelentést, illetve nem lehet kormányrendelettel módosítani egy olyan fontos állami intézmény struktúráját, mint a legfőbb ügyészség.

Az alkotmánybíróság azonban mostani döntésével alkotmányosnak minősítette a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyosztály beindítását előíró sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?